Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сценографът Светослав Кокалов с "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добрите постижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Обект на разглеждане са представленията, създадени от 1 април 2022 година до 31 март тази година.

Над 130 са спектаклите, които 11-членното жури от Театър "Българска армия" е изгледало и обсъдило тази година, за да избере по трима номинирани във всяка от 11-те категории.

Ето и някои от номинираните:

За водеща женска роля си съперничат Елена Телбис, Лилия Маравиля и Светлана Янчева, а за водеща мъжка роля конкуренцията е между Бойко Кръстанов, Владимир Пенев и Йордан Ръсин.

В новата категория "Моноспектакъл", която беше учредена миналата година, наградата ще си оспорват "Виктория" на Йордан Славейков, с участието на Деница Даринова, "Неведение" на актрисата Албена Ставрева и "Старецът и морето" по Хемингуей на актьора Красимир Ранков.

В категорията режисура са номинирани Александър Морфов, Крис Шарков и Марий Росен, а техните спектакли – съответно "Антигона" в Плевенския театър "Иван Радоев”, "Частици жена" в Народния театър "Иван Вазов” и "Дишай" в Театралната работилница "Сфумато”, са конкуренти за наградата за най-добро представление.  

Ето и пълен списък с номинациите за тазгодишните награди "Аскеер"

Кой от номинираните ще получи награда, ще стане ясно на 24 май, когато по традиция се провежда церемонията в Театър "Българска армия". Отсега са известни единствено носителите на "Аскеер" в специалните категории:

Тази година с почетен "Аскеер" е удостоена актрисата Елена Райнова.

Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство се присъжда на сценографа проф. Светослав Кокалов.

Така за първи път в историята на "Аскеер"-ите сценограф ще бъде удостоен с престижното отличие.

Церемонията за връчване на 32-рите награди "Аскеер" ще премине под мотото "Денят на големите учители" и ще бъде посветена на 200-годишнината от рождението на Найден Геров – виден просветен деец и създател на българското образование по европейски модел чрез основаването на едни от първите класни училища в България.

Сценарист и режисьор на церемонията по награждаването е Борис Радев, сценограф – Нина Пашова, музиката е на Добрин Векилов - Дони.

В "Артефир" излъчихме документален запис от пресконференцията на Фондация "Академия "Аскеер” с участието на Георги Къркеланов – председател на Фондация "Академия "Аскеер”, Мирослав Пашов – директор на Театър "Българска армия", режисьора Борис Радев и проф. Светослав Кокалов, както и коментар на номинациите, който направи за "Артефир" Георги Къркеланов.

Чуйте повече от звуковите файлове.


Снимки – Фондация "Академия "Аскеер"


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05