Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да говорим с децата за парите – твърде деликатно, но необходимо

Снимка: parichka.bg

Едва ли има родител, който да не се е поколебавал поне за минута преди да отговори на поредната молба за финансиране на „неотложна“ нужда или желание на милата си рожба. Съпротивата тутакси да развържем кесията не се дължи непременно на липсата на средства. Дълбоко в себе си изпитваме опасението да не тласнем детето към и без друго настъпващия и всепоглъщащ материализъм и бездуховност на комерсиалния свят. Към тези страхове се добавя и традиционното схващане за парите като нещо нечисто, опасно и подтикващо към порока.

Това прави темата за парите по-деликатна и от разговорите за секса.

Същевременно финансовите отношения са част от живота, независимо с какво се занимаваме и колко добре или зле сме материално. Как да разговаряме с децата си за парите, така че да ги подготвим за срещата с тази страна от реалността, какво значи финансова грамотност, как да реагираме на неизбежните сравнения и съревнования помежду им. Въпросите задаваме на Наталия Тодорова, финансистка, блогърка и майка.

Поводът е конкурсът за деца до 12 години "Моята паричка", който се провежда в момента. Повече от 400 детски рисунки с проекти за банкноти от съществуваща или въображаема валута очакват да бъдат оценени от жури и от публиката, която може да гласува в интернет. Задачата предполага не просто художествено въображение и умения, но и проучване за символите, изображенията и други задължителни елементи за облика на банкнотите. Отличените ще бъдат обявени в началото на юни.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен договор в защита на Световния океан очаква ратификация от страните членки на ЕС

В края на април Европейският парламент прие Международния договор на ООН за защита на океаните. Споразумението по Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право относно опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на районите извън националната юрисдикция е известно като  Споразумение за BBNJ   и беше..

публикувано на 02.05.24 в 09:36

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35