Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неочакваните форми и изражения на грижата

"Неочаквана грижа" е групова изложба, организирана от Института за съвременно изкуство - София. Тя започна през април 2023 г. в подлеза на Орлов мост – основно обществено място в центъра на София. В продължение на един месец изложбата ще включва 9 видео арт произведения от местни и международни артисти. Всяко произведение ще бъде представено непрекъснато в продължение на десет дни в един от трите идентични изоставени магазина, които се намират един до друг.

С участието на артистите: Венета Андрова, Алжбета Бачикова, Елиза Джул Браун, Отворена група (Юрий Билей, Павло Ковач, Антон Варга), Ивелина Иванова, Полин Кърние Жарден & Feel Good Сooperative, Адриан Паци, Мориц Щум, Дриант Зенели. Куратор е Васил Владимиров.


Неочакваното винаги е имало известен чар, призив да се изследва отвъд познатото и в неизвестното. В тази изложба неочакваното е не само тема, но и основен компонент на нейната структура. То ни предизвиква да преразгледаме разбирането си за грижата, да изследваме начините, по които тя може да се прояви в неочаквани форми и изражения.

Форматът и мястото на изложбата сами по себе си са акт на грижа, придавайки ново значение и функция на изоставените магазини, които осветяват подлеза. Тъмното, преходно пространство се превръща в платно за радикално експериментиране, пространство, в което ограниченията на конвенционалното представяне на изкуство са пренебрегнати и заменени с нови възможности за взаимодействие с общността.


В първия сегмент самите произведения на изкуството са атестат за трансформиращата сила на грижата, като ни приканват да поставим под въпрос самите основи на създаването и представянето на художествено произведение. Сблъскваме се с критика на преобладаващите властови структури, които управляват нашето общество, като ни предизвикват да се замислим кой създава изкуството, кой се възползва от него и дали то включва общностите, които се стреми да представлява. Художниците преминават отвъд критика и се превръщат в активни двигатели на промяната, като целенасочено и смислено включват хора от определени общности в художествения процес. По този начин те въплъщават акт на грижа, съпричастност и състрадание, трансформирайки самата природа на изкуството и неговата роля в нашето общество.


Във втория сегмент художниците излагат на показ присъщата абсурдност и противоречивост на определени социални и икономически процеси, като ни помагат да разберем нашата субординация и вследствие да се противопоставим на неизбежността на тези системи. И накрая, в третия и последен сегмент се прилагат алтернативни начини на разказване на истории, за да се предаде грижа и съпричастност, които често липсват в изображенията, които комуникират насилие и травми.

Изложбата служи като ефективно напомняне за радикалния потенциал на изкуството, неговата способност да ни провокира, да ни вдъхновява и да трансформира света около нас. Чрез иновативния си формат и силното си съдържание тя предлага визия за грижа, която е едновременно мечтателна и практична, призовавайки ни да се ангажираме с неотложните проблеми на нашето време и да приемем неочакваното във всичките му форми.

Повече за проекта научете от художничката Мария Налбантова, част от ИСИ.

Снимки: ФС на ИСИ
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25