Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Демократичен дефицит“ или защо Брюксел изглежда далече?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 8 май е отбелязван денят на капитулацията на Германия през 1945 г. Този ден е празнуван от бившите Съюзници в Западна Европа и САЩ, но не и от Русия и повечето бивши републики на СССР, където денят на капитулацията на Германия се отбелязва на 9 май поради разликата в часовете и усложнената процедура по капитулацията. Късно вечерта на 8 май 1945 г. окончателно влиза в сила подписаната на 7 май капитулация на Третия райх.

През 1950 г. европейските страни се опитват да преодолеят нанесените от Втората световна война поражения. За да избегнат друга война, европейските правителства стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана между историческите съперници като Франция и Германия, би направило войната "не само немислима, но и практически невъзможна", както става ясно от Декларацията на Шуман.

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася "Декларацията на Шуман", с която предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички. 

Доц. Иван Стойнев, преподавател по право на Европейския съюз, каза в интервю за предаването "Нашият ден" по програма "Христо Ботев", че в основата на идеята за Европейския съюз стои не само идеята за обединяване на едно производство, което в годините се е случвало нееднократно, но идеята е то да бъде подчинено на една наднационална цел за мирно сътрудничество между държавите на континента.

Той посочи също, че двата празника – Деня на победата и Деня на Европа - не са взаимоизключващи се, “тъй като нямаше да има Ден на Европа, без победата на фашистка Германия“.

В предаването доц. Стойнев сподели, че въпросът за т. нар. "демократичен дефицит", т.е. невъзможността на гражданите да видят реално европейските достижения, се задава от доста време и не е само българска тенденция.

Той обясни, че съществува и друга тенденция, която подсилва усещането за дефицит, а именно – “опитът на националните правителства, когато трябва да предприемат тежки реформи, да измиват ръцете си с Брюксел“. “Тези политици не си дават сметка, че рушат нещо, което е градено от политиците 70 години преди тях“, заяви той.

В ефира на “Нашият ден“ доц. Стойнев посочи още, че първата стъпка към преодоляване на дефицита е националните политици да си направят ясно равносметка, че тяхното поведение е част това, че Брюксел е невидим за гражданите на ЕС.

Според него втората причина за т.нар “демократичен дефицит“ е фактът, че Брюксел е започнал да говори на език, който е неразбираем.

“Може би това, което ни липсва, е следващият голям проект на европейската интеграция. Иска ми се в следващите избори за Европейски парламент да чуем една нова визия, накъде ще се развива европейската интеграция в следващите години“, казва той в интервю за БНР.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11

Разград посреща лятото с образователни игри в "Абритус"

Регионалният исторически музей в Разград кани всички деца да се включат в образователната програма "Приключения в Абритус". Инициативата се организира за трета поредна година и е насочена към учениците от първи до пети клас от лудогорския град и техните връстници, които ще са на гости в района през лятната ваканция. Заниманията ще се провеждат в..

публикувано на 01.07.24 в 09:36

Да получим пълни знания за лечебните растения – къде и как?

На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници Козма и Дамян, а в народния календар този празник е известен като свети Врач. Светите братя са наричани безсребърници, защото за своите лечебни услуги не искали нищо в замяна, освен да бъдат благочестиви християни. Култът към братята лечители е развит в Източната Римска империя, където се..

обновено на 01.07.24 в 09:30

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20