Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кино и психоанализа

Женските образи в киното на ХХ и ХХI век

Книга на водещи психоаналитици от Европа и България

2
Снимка: @ColibriBooks

Книгата От "Ла страда" до "Часовете" – от страдащите до независимите женски образи в киното", дело на Вивиан Праматароф-Хамбургер и Андреас Хамбургер, обединява анализите на водещи психоаналитици от Германия, Великобритания и България. Статиите в сборника изследват женските образи в 30 филма от ХХ и ХХI век, илюстрирайки най-важните интерпретативни школи в необятното поле на кино-изкуството.

Изданието излиза с подкрепата на Българско психоаналитично общество. Преводът е на Христо Тодоров и Виолета Вичева, които със своя талант и прецизност се справят със специфичния език на текста и различните стилове на авторите.

За първи път български автори са част от международно издание от такъв ранг в областта "Кино и психоанализа". Сред тях са д-р Светлозар Василев, който участва в книгата с текста "Метаморфози на женствеността" – анализ на филма "Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона от 2017 година и Надя Кожухарова, автор на текста "Ида и нейните майки".

Вивиан Праматароф-Хамбургер е доктор по медицина, гинеколог, прихотерапевт и сексолог, супервайзър при Баварската лекарска камара, доцент в Лудвиг-Максимилиан университет, Мюнхен, член на УС на Германското дружество по психосоматична гинекология и акушерство (DGPFG) и на Международното дружество по психосоматично акушерство и гинекология (ISPOG), член на Мюнхенската работна група по кино и психоанализа от 2007 г. Автор на множество публикации в областта на киното и психоанализата.

Андреас Хамбургер е доктор по философия, професор по клинична психология и психоанализа в Международния психоаналитичен университет в Берлин, германист, психолог, психоаналитик (DPG/IPA), преподавател-аналитик и супервайзър, член на Мюнхенската работна група по кино и психоанализа от 2007 г. Има множество публикации на тема кино и психоанализа и др.

"Помните ли онова неповторимо чувство – да излезете от киносалон, след като току-що сте изгледали въздействащ филм и изгаряте от желание да говорите с приятел, който вече го е гледал и има мнение. Добрите филми се различават от останалите именно с това – те живеят извън непосредственото кинопреживяване, в известен смисъл дори започват своя друг живот с финалните надписи и го продължават или самите те се превръщат в разговор. Тази книга – за жените в киното – е като поредица от разговори с компетентни събеседници, които ти помагат да съпреживееш отново вече класически истории от екрана, да пожелаеш да ги видиш с нови очи, а в процеса да научиш още нещо за себе си. Блестяща киноколекция!", Захари Карабашлиев 

"През прозореца в кабинета на д-р Фройд (който гледа към задния двор на Berggasse 19 във Виена), "видях" като върху екран възможностите на умната психоанализа (а не наивната) да "чете" киното по свой начин. Може би несъзнавана асоциация със "Задният прозорец" (1954) на Хичкок? Тази книга е за такъв възможен прочит на 30 избрани филма.", проф. д.н. Божидар МановПо публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният..

публикувано на 23.09.23 в 16:35

Абсурдите и парадоксите уловени от художника Борис Колев

Галерия "Аросита" представя самостоятелна изложба на художника Борис Колев, един от знаковите автори в съвременното ни изкуство. Изложбата се нарича се нарича "Обратна реалност". В своето слово за изложбата проф. Чавдар Попов отбелязва: "Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия..

публикувано на 23.09.23 в 09:10

Оперният интерпретатор Добрин Петков

Съботната оперна вечер (23 септември, от 20 часа) е посветена на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. Споменът за негово интерпретационно майсторство възкресяваме чрез запазените във фонда на Националното радио записи на оперна и кантатно-ораториална музика. През сезон 1962-63 година, в който Добрин Петков е главен диригент на..

публикувано на 23.09.23 в 08:05
Кадър от филма „Васил“

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на..

публикувано на 22.09.23 в 16:09

"Златна роза" 2023 – филмовият фестивал, за който всички говорят за 41-ви път

За 41-ви път фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" започна и темата на деня отново е кино. До 28 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъдат прожектирани близо 60 филма. Най-новото от българската кинематография включва 53 игрални, 2 документални заглавия и 4 сериала. След като беше открит с червен килим и..

публикувано на 22.09.23 в 14:15