Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изкуството на дървото – традиция и съвременни тенденции

Изложба "Дървопластика" 2023 в Трявна

Снимка: Мариела Драганова

Над 20 изявени български творци участват в Годишната изложба на секция "Дърворезба" при Съюза на българските художници и Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" в Трявна. Изложбата в галерия "Гъбенски" към Националния дарителски фонд "13 века България" е част от традиционните "Дни на дърворезбата" в града.


Годишната изложба "Дървопластика" има национален обхват и представя резбари, които активно участват в художествения живот, но освен това привлича и скулптори от региона, както и наскоро завършили студенти от Националната художествена академия. Тази година авторите са от София, Трявна, Велико Търново, Габрово, Плевен, Стара Загора, Павел Баня и Перник.


"Художествените произведения, които са включени в експозицията, отразяват съвременните тенденции на изкуството от дърво, което е адекватно на цялостното арт развитие. Пластичният език, тематичен фокус и сюжетна линия са индивидуални за отделните автори. Творбите се характеризират с абстрактност, концептуалност и стилизация, динамично формообразуване, колоритна визия с подчертаване на характерни за дървото качества, както и с интегриране на други материали и подтекст на смисловото внушение. Представените творби са различни по формат релефи и пластики от дърво.", сподели кураторът на изложбата Боян Александров.


Националните изяви на секция "Дърворезба" при СБХ през годините са свързани с Годишни изложби в София и Велико Търново, гостуващи и пътуващи изложби в цялата страна, както и множество участия на отделни членове, в колективни художествени инициативи от различен характер.

Годишната изложба "Дървопластика" ще продължи до 24 май.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Снимки: Изабела Манолова, Мариела Драганова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният..

публикувано на 23.09.23 в 16:35

Абсурдите и парадоксите уловени от художника Борис Колев

Галерия "Аросита" представя самостоятелна изложба на художника Борис Колев, един от знаковите автори в съвременното ни изкуство. Изложбата се нарича се нарича "Обратна реалност". В своето слово за изложбата проф. Чавдар Попов отбелязва: "Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия..

публикувано на 23.09.23 в 09:10

Оперният интерпретатор Добрин Петков

Съботната оперна вечер (23 септември, от 20 часа) е посветена на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. Споменът за негово интерпретационно майсторство възкресяваме чрез запазените във фонда на Националното радио записи на оперна и кантатно-ораториална музика. През сезон 1962-63 година, в който Добрин Петков е главен диригент на..

публикувано на 23.09.23 в 08:05
Кадър от филма „Васил“

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на..

публикувано на 22.09.23 в 16:09

"Златна роза" 2023 – филмовият фестивал, за който всички говорят за 41-ви път

За 41-ви път фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" започна и темата на деня отново е кино. До 28 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъдат прожектирани близо 60 филма. Най-новото от българската кинематография включва 53 игрални, 2 документални заглавия и 4 сериала. След като беше открит с червен килим и..

публикувано на 22.09.23 в 14:15