Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Христо Пимпирев:

От Южния полюс до българската душевност: 24 май и Антарктида

| обновено на 24.05.23 в 11:24
Проф. Христо Пимпирев
Снимка: БАИ

На 24 май имаме възможността да открием духовното пространство на Антарктида. В чест на празника, в предаването "Нашият ден" гостува на проф. Пимпирев, който бе първият българин, развял българското знаме на Южния полюс на 8 януари 2013 г. 

В интервюто проф. Пимпирев казва: "За мен, това е най-светлият български празник. Искам да честитя на всички българи, творци, учители и преподаватели. На тези, които правят духовността на българина, защото без духовност наука и култура няма да бъдем народ“.

В днешния празничен ден той акцентира върху една много важна новина за българската култура и българските творци. Това, че писателят Георги Господинов, заедно с преводачката Анджела Родел, са получили голямата награда “Букър“, което е голямо признание.

Паметник на кирилицата на Антарктида/ снимка: проф. Христо Пимпирев

Професор Пимпирев отбелязва, че без духовността на българина, която носим в себе си от векове, нямаше да сме част от континента. Той подчертава, че чрез Антарктида не само духовно, но и физически, ние сме на континент, който е една десета част от нашата планета. България не е само в югоизточния край на Европа, на границата с Азия – “ние сме част от един голям континент, който е бъдещето на човечеството“.

Той изразява гордостта си от полярниците и всички, които помагат в тези повече от 30 години, за да бъдем една истинска полярна нация. Ние сме част от България на Антарктида, където има и паметник на кирилицата, който е уникален на целия континент.

Според професор Пимпирев българите трябва да направят някои промени, за да бъдат щастливи. Той препоръчва да се откъснем малко от материалните аспекти, които ни заобикалят и да не забравяме духовното. В света, където обладаването на материални богатства често се поставя в преден план, изследователят ни призовава да обърнем внимание и на духовните ценности, които са важни за нашето благополучие и смисъл в живота.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.