Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фестивалът БУНА във Варна – какво се случва?

| обновено на 25.05.23 в 12:01
Снимка: facebook/event

Между 24-28 май във Варна се провежда най-големият фестивал за съвременно визуално изкуство в страната БУНА.

Успехът на първото издание на БУНА потвърждава значимостта на фестивала и неговата роля в насърчаването на съвременното визуално изкуство в България. Събитието събра множество талантливи артисти и създаде платформа за тях да споделят своите произведения и идеи.

За БУНА Варна посреща общността на съвременните визуални изкуства у нас именно в морската столица, която е родно място насъвременното изкуство в България още през 80-те, когато първи местни артисти творят в ателиетата на стария завод Вулкан. Форумът е организиран от Сдружение "Таляна" и пространството "ReBonkers" под патронажа на кмета на град Варна г-н Иван Портних.

Програмата на БУНА включва 29 изложби и намеси в градска среда.

За фестивала разказва в “Нашият ден“ журналистът Цветан Цветанов – чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път "Уроците на Блага" се срещна с българската си публика

Филмът, който всички очакваха – "Уроците на Блага", се срещна за първи път с българската си публика на 41-вата "Златна роза" . Носителят на три награди от тазгодишния фестивал в Карлови Вари – за най-добър филм, за най-добра женска роля в лицето на Ели Скорчева, която се завърна на екрана след 30-годишно отсъствие от българското кино, и наградата на..

публикувано на 26.09.23 в 17:53
Хари Стайлс

Хари Стайлс завладя света в биографията от Шон Смит

Ако музикалната сцена през 2023 година си има свой крал, то това безспорно е поп сензацията Хари Стайлс. 13 години след като британският изпълнител направи своя дебют като част от популярната момчешка банда "One Direction", той е по-известен от всякога – превръщайки се в икона и модел за подражание на няколко поколения.  Но кой е феноменът Хари Стайлс?..

публикувано на 26.09.23 в 17:25
Весела Райчинова

"Израел – моят възлюбен" започва в Пазарджик през октомври

От 6 до 8 октомври в Пазарджик ще се проведе международният фестивал "Израел – моят възлюбен" с израелско и българско участие. Събитието е свързано с празника Сукот – един от трите главни празника, които древните евреи почитали, лутайки се из пустинята, преди да стигнат до Обетованата земя. Сукот съвпада с узряването на плодовете, с което се бележи и..

публикувано на 26.09.23 в 17:01

Парченца улично изкуство

"Street art за вкъщи" е проект на фондация "Visionary" и "Sito studio" София, в рамките на която 16 художници на градското изкуство от България  и чужбина ще обединят усилията си и ще представят уникална изложба с принтове, които след това ще могат да се откупят. Целта на инициативата е от една страна да изгради по-силен интерес към колекционирането..

публикувано на 26.09.23 в 16:56

Променливи хоризонти – изложба на мексиканския художник Франциско Казарес

Галерия "Литъл бърд плейс" представя първата си по-мащабна изложба за началото на сезона, свързана и с резидентската програма в село Лещен. Това е самостоятелната експозиция на мексиканския художник Франциско Монтоя Казарес, който живее и работи в Берлин, и прави третата си изложба в София, като сегашната има заглавие: "Променливи хоризонти"...

публикувано на 26.09.23 в 12:18