Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Тодор Коларов и адв. Елка Пороминска

Право на защита, правна сигурност и национална сигурност

доц. Тодор Коларов, Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска (от ляво надясно)
Снимка: БНР

Права и сигурност. Право на защита, правна сигурност и национална сигурност. Международни аспекти на защита на човешките права и националната сигурност. Това са темите на юридическото предаване на програма "Христо Ботев" "Законът и Темида".

Своите коментари правят доц. д-р Тодор Коларов – ръководител Департамент "Национална и международна сигурност" в НБУ, и адв. Елка Пороминска – председател на Асоциацията за жените адвокати – консултанти на предаването.

Преди дни в Нов български университет се състоя една международна конференция на тема "Права и сигурност". Организатори бяха Асоциацията за жените адвокати, заедно с Университета за военни изследвания във Варшава, Полша, и Университета "Неаполис" в Пафос, Кипър. Съорганизатор беше и Дипломатическият институт на Министерството на външните работи, както и фондация А21.

Лектори бяха: проф. Анна Кръстева, адв. Александър Корнезов, Георгиос Павлидис, Кристоф Поарел, а модератор – доц. Тодор Коларов. Конференцията е посветена на 75 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН и 20-годишнината от създаването на Департамент “Национална и международна сигурност”. Адв. Пороминска направи една изключително интересна презентация по време на конференцията.

Доц. Тодор Коларов поясни:

"Това беше една конференция, в която се опитахме да намерим пресечната точка между права и сигурност. Сигурност в много широки аспекти. Тази конференция се проведе в два дни в рамките на 9 сесии. Имахме участници от над 60 участници от 6 държави – 15 университета. Важно е да отбележим и водещите лектори.

Основни акценти: Бих искал да обърна внимание на доклада на доц. Корнезов, който представи една интересна дискусия, базирана най-вече на практиката на съда по делото "Кадий", свързано с тероризма. Голям интерес предизвика единият от панелите, фокусиран върху темата "Киберсигурност", и породи доста въпроси, свързани с т.нар. "електронна валута" – говорим за национални валути, които да бъдат в електронен формат. Много актуална тема."

Адв. Елка Пороминска разказа повече за правото на защита, правна и национална сигурност:

"Основният въпрос, който си позволих да развия, тръгвайки с една идея и завършвайки със съвсем различни изводи от първоначалните ми. Тръгнах с идеята, че адвокатите (и най-вече клиентите ни) сме много застрашени във връзка със задълженията, заради действащите директиви, да докладваме при съмнение за евентуално пране на пари от нашите клиенти. Аз мислех, че това е нарушение на правата – от римско време тайната на клиента е нещо свещено и неприкосновено. В крайна сметка това не се отрича, но въпросът, който се постави и изводът, до който стигнах като отговор на моя въпрос, е, че тази тайна на клиента – колкото и да е важна и съществена, не може да бъде нещо извън обществените отношения. 

Разглеждайки решенията на Европейския съд и на Европейския съд по правата на човека, се установява, че се признава, закриля се тайната на клиента (по-разпространено "адвокатска тайна"), но това е само и единствено в случаите, в които адвокатът действа като адвокат в тесния смисъл на професията – процесуалната защита. Да, тайната на клиента е неприкосновена, стига да се отнася до съдебно дело и във връзка с това съдебно дело – преди, по време и след делото – данните, които адвокатът е получил, са неприкосновени. Но когато адвокатът действа като един почти търговски представител/пълномощник/съветник, и това не е процесуална защита, и адвокатът установи документи и действия, свързани с пране на пари, които отиват за тероризъм и подобни недобри за обществото – в тези случаи сме задължени да докладваме." 

Чуйте пълния разговор от звуковия файл. 

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николета Даскалова

Николета Даскалова: По-важни от зададените въпроси са тези, които журналистът е спестил

Кои отношения между медии, журналисти и политици рушат доверието на гражданите и към едните, и към другите, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николета Даскалова, медиен анализатор от фондация ”Медийна демокрация” Нестандартното решение на лидера на най-голямата политическа партия у нас с тази номинация за кмет направи..

публикувано на 30.09.23 в 09:10

Ще развие ли радомирското Старо село поклоннически туризъм

В страната ни има няколко села, носещи името Старо село. Радомирското Старо село се намира в полите на Верила планина и в подножието на връх Дебелец, на надморска височина от около 585 м. До селото преминава автомагистрала "Струма", която осъществява транспортната връзка с Гърция. Прекрасната природа, чистия въздух, язовирът и близостта до гр. София..

публикувано на 30.09.23 в 08:35
Невестино – освещаване на знамената

Септемврийска благодат по суша и вода

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море! А наистина грандиозно честване на 130-ата си..

публикувано на 29.09.23 в 17:30
Руската църква

Казусът с Руската църква

Казусът около храма "Св. Николай Чудотворец", познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, другият е свързан с каноните на Църквата (каноническото право). Това казаха пред медии от Софийската градска прокуратура.  В Прокуратурата са постъпили два сигнала от Върховния касационен съд, подадени..

публикувано на 29.09.23 в 15:00
Лагерът

Холограмни разговори с шестима лагеристи от Белене представят днес

Над 15 000 души да преминали през комунистическия лагер "Белене“. Паметта за миналото трябва да бъде детайлно съхранена, за да служи на бъдещето. Има написани и издадени много книги, които разказват за концлагера, известен под името “Втори обект”. Това е най-големият лагер за политически неудобни лица за Комунистическата партия. Там са заточвани..

публикувано на 29.09.23 в 14:25