Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 27 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световни рок сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Половин век от създаването на втората рок опера на "Дъ Ху" – "Quadrophenia" 1973г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в търговищкото село Здравец.
В читалището се срещаме с кмета на селото, с председателя на читалището, със самодейци и деца.
Разкази за историята и настоящето на населеното място, за преселниците от Беломорска Тракия, за църквата, делниците и празниците, самодейността и традициите в селото.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Милвана Панайотова
• Домашен любимец: деца и зооспециалисти разговарят за леопардовия гекон.
• Непознатите думи: с деца-финалисти в първенства по художествена гимнастика и таекуондо в София обсъждаме значението на думата "шампион" и трудно ли се става победител в спорта.
• История на изкуството за деца: пренасяме се в Индия от 18 век с легендите за владетеля на Марахсткото царство Шиваджи.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Тайните на здравословния сън" – разговор с д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по медицина на съня. Акценти: общия здравен статус, неврологични болести и състояния, стресът, сънната апнея – пряко и косвено влияние върху съня? Режим на работа, хранене, алкохол,  емоции, превъзбуда, лекарства и добавки – кое помага и кое вреди на съня? И още: нови подходи в лечението на редките болести, акценти от седмицата…

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Веселина Даковска
С наближаването на дългоочакваните летни ученически ваканции "Семейно радио” ще бъде в помощ на родителите.
• Как Община Банско се подготвя за полезното и приятно прекарване на свободните дни на децата с множество събития и идеи за малките – разговор с Мария Главчева, представител на общината.
• От другата страна: Радост, усърдие или отегчение носи лятната ваканция за родители и деца – среща с психолога Магдалена Дойчинова.
• Фестивал на изкуството и игрите по случай Международния ден на детето – с организатора на фестивала Илияна Елиас.
• Семейни маршрути: отвеждат ни в магическото село Добърско, разположено между най-красивите български планини – Рила, Пирин и Родопи.
• Литературният фестивал "Детски свят” в навечерието на Международния ден на детето – разговор с Искра Джанабетска, директор на фестивала.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват филмовия режисьор Чавдар Гагов, неговата съпруга Весела Сапунджиева, журналист в БНТ и деветгодишната им дъщеря Рая.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
"Малки истории за големи музиканти" – историята на създаване на три прочути творби: "Лунната соната" на Лудвиг ван Бетовен, Струнен секстет "Спомен от Флоренция" на  Пьотр Илич Чайковски и операта "Аида" на Джузепе Верди

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Литературата на съседите – румънката Андреа Расучану
Разговор за балканското светоусещане с преводачката на романа "Вятърът, духът, дъхът" – Лора Ненковска. Ненковска разказва за авторката – Андреа Расучану и за особеностите на превода от румънски, за болнавата атмосфера през тежките периоди на съседната страна, и за травмите, предаващи се от поколение на поколение.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Концертни изпълнения на Гарт Брукс, от двойния албум "Double Live" (1998 г.)

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
Музеят в малкия град – историческият музей в гр. Тетевен
Историческият музей в гр. Тетевен е част от 100-те национални туристически обекта. Основан е през 1911 година от тетевенеца Михал Койчев, а музейната експозиция днес е разпределена в три раздела: Археология, Етнография и Възраждане. За интересните експонати и многобройните и разнообразни музейни инициативи, в предаването разговаряме с Цонка Петкова, директор на ИМ-Тетевен.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• "Омега"... "Локомотив ГТ"... под тези опаковки от думи, лога и значения лежи името на мутлиинструменталиста, певец и композитор Габор Пресер, известен още и като Пици, който става на 75 днес.
- "Локомотив ГТ" ("Локси" - първата унгарска суперформация, която се превърна в символ на възхода на унгарския рок в средата на 70-те години на миналия век и изтегли рока на соц.-страните към върховете на световната индустрия, по общо мнение най-добрият и авторитетен рок-джаз колектив в целия бивш соцлагер, и първият, гастролирал в САЩ, Великобритания и дори далечна Япония). Какво е да се гневиш на системата през 70-те години, когато соц. съставите бяха наричани вокално-инструментални ансамбли, тъй като терминът "рок група" беше официално забранен? Как комунистическите номенклатурчици решиха да натрупат дивиденти от пробилите на Запад свои сънародници и да пречупят дръпнатия характер на лидера на "Локси" Габор Пресер за идеологически цели. Какво е предимството в това да бъдеш "голяма риба в малко езеро" и що за неизбежни проблеми трябва да "изсърбаш", пеейки на език, който слага бариера между твоята страна и всички останали, а правителството като цяло ти пречи да се докажеш в "декадентския" Запад?
- Коментар на авторитетното издание "Ню Мюзикъл Експрес": "Сензация! При това не от Запада, а от Източна Европа". Каква е политическата поръчка, спусната "отгоре", заради която Карой Френрейс напусна колегите и приятелите си от "Локомотив ГТ"? И как си внесохме първия български рок-мюзикъл "Въображаем репортаж от един американски поп фестивал".
- С "Локомотив ГТ" до съседната гара.
- "Как се произнася забравена дума?". И шедьовърът "A Radio". Баладата, която за Източна Европа се превърна в това, което у нас са например "Радио" на "Сигнал" и "Без радио" не мога. За Лили Иванова, Георги Костов, Ванко Пеев, Александър Попов и адмирал Степан Осипович Макаров.
• Честит рожден ден още на:
- именития чехословашки певец, композитор, актьор и телевизионен водещ Вацлав Нецкарж: дългият му път от свирач в пилзенския театър "Алфа", през групата "Бацили", та до доносник на тайните служби в Чехословашката република и поддържник на Хуситсткото движение. "Полунощно" - спомен за в чешкия анимационен драматичен филм "Алоис Небел" от 2011 година, режисиран от Томаш Лунак, който е базиран на трилогията за комиксите на Ярослав Рудиш и Яромир.
- Франк Ларс, всъщност Франк Харалд Стелцер – немски поп изпълнител от Мюлхайм. До 2000 година той беше активен музикант, после се превърна в успешен автор на песни за други артисти, сходни по сцена, но сега отново е в светлината на прожекторите заради актуалната си колекция от песни "Заложете на любовта". Евъргрийн звучене, изведена мелодика, независимо дали е за гуш-балади, мидъл тепмо шлагерност или диско, евро диско - тая все още жива мания, която се опитва да изконсумира човека, от когото е привлечена.
• Мажорно и в тежка стъпка с украинските паган фолк блек метъл ветерани Nokturnal Mortum, които издадоха новия си албум "До лунарної поезії" ("To Lunar Poetry"). Музиката на юнаците от Харков като запазена за вълшебствата на дълбоките води марка, в които трябва да знаеш как да плуваш, за да ти донесат наслада. А и за да оцелееш.
• Сингълът "Solo" на младата певица, диджей и модел с българо-полски произход Бланка Стайков - хит в музикалните платформи, след невероятното представяне на нашето момиче в тазгодишния конкурс за песен "Евровизия".

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
епизод 509 – "Взиране в сценографията"
гост: художникът проф. Светослав Кокалов, носител на голямата награда Аскеер-2023.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Градинка върху обелки" от Десислава Попов – 1 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: За Музея към Централната софийска синагога или как се събира музейна сбирка, която да разказва лични истории, така че уроците по история да не звучат като статистика, а да можем да видим лицата на реални хора, разговор с Максим Делчев, председател на Централен израилтянски духовен съвет.
• Пътуване с деца: За Никопол и легендата за чешмата Елия – за вярването, че който пие вода от тази чешма, ще остане да живее в града завинаги.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
Спектакъл на "Крадливата сврака" на Джоакино Росини от Виена, състоял се на 16 ноември 2022 г. в "Театър ан дер Вийн". Участват солисти, хор "Арнолд Шьонберг" и оркестър на Австрийското радио ORF c диригент Антонино Фолиани. В ролите: Марина де Лисо, Нино Мачаидзе, Максим Миронов, Паоло Боргоня, Диана Халер, Йоханес Бамбергер и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25