Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 29 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 41 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е традиционно португалско фадо в мъжко изпълнение.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Георги Петров, Радостина Йовкова, Стоян Варналиев, Христина Ботева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Маймунката Джако и плачинките", по английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Младата присмехулница" от Николай Райнов (1994 г.)

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Мария Мира Христова  
• Епизоди от живота: В двора на основното училище "Св. св. Кирил и Методий" в мъглижкото село Дъбово е открит паметник на светите братя, а Росица Александрова ни среща с директора на учебното заведение Даниела Петрова-Динева.
• Темите на деня – на създателите на читателските клубове в Аксаково (Ирена Дикова), Пазарджик (Юрий Илков) и Стара Загора (Олга Клисурова) в деня на откриването на Пролетния панаир на книгата в столицата.
• Разговорът: за възможната защита на един активен гражданин – как се развива казусът на преподавателите Албена Макарова, Татяна Иванова и Мина Хубенова, подали сигнал за нередности в конкурси за доценти в УНСС.
• Подкаст "Евранет плюс": Климатичните последствия от отглеждането на домашни любимци.
• Terra Култура
- Акценти от изминалата седмица.
- Родова памет: За силата на древните шевици с Маргарита Георгиева от стар род с пето поколение везбарки – една среща на пазара.
- Културен код: Родопската теснолинейка като кауза, културно наследство и бъдеще – с координатора на доброволчески дейности Кристиян Ваклинов.
- На гости на Историческия музей в Ботевград и изложбата "Гласът на колелетата" с автобусите на града – с директорката Рени Петрова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Нови продукции:
• "Your Requests" на канадската пианистка, авторка и певица Лайла Биали.
• Нови записи на Гретчен Парлато, Ники Шрайър,  Кейти Джордж, Самара Джой и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Яна Пункина
• Десислава Алексиева, председател на управителния съвет на АБК и Искра Джанабетска-Кавалджиева, програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, който започва паралелно с Пролетния панаир на книгата с покана за двете току що открити събития.
• Трио Владигерови за джаз концерта под надслов "Веселите Владигерови", част от фестивала "Софийски музикални седмици"
• Росена Иванова от Българския фонд за жените и кураторката Светлана Куюмджиева за Изложбата "Игли в купа сено", която представя резултатите от отворената покана на Фонда за артистични проекти на жени на БФЖ.
• Как българския павилион на Венецианското архитектурно биенале привлече погледите на чуждестранните архитекти и урбанисти – разказва арх. Борис Тикварски, един от авторите на инсталацията "Образованието е придвижването от тъмнина към светлина".
• Режисьорката Илина Перянова представя документалния си филм "Догументъри" часове преди премиерата.
• ХХХI Международен театрален фестивал "Варненско лято" - програмата представя театроведът доц. д-р Асен Терзиев, главен координатор на фестивала.
• В арт център "Илинденци" със сборна скулптурна изложба започва проектът "Арт център "Илинденци" – средище за изкуство и творчески обмен".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Изпълнения на кларинетистката Деница Лафчиева в партньорство с пианистите Мария Принц, Стен Ласман, Уин Хайланд. В програмата: камерни творби от Клод Дебюси, Франсис Пуленк, Роберт Шуман, Еужен Боца, Йоханес Брамс, Карл Мария фон Вебер.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
Най-хубавото се вижда само със сърцето
В предаването обявяваме резултатите от тазгодишния (14-и пореден) поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". В ефир звучат наградените произведения, изпълнени от актьорите Симеон Викторов и Линда Русева. Гости в студиото са Бойко Ламбовски – председател на журито, Кристина Александрова – негов член и някои от поетите, чиито творби са наградени. По телефона разговаряме и с другия член на журито – варненската поетеса Веселина Стоилова, както и останалите автори на наградени творби.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ:Михайлина Павлова
Знамето-символът на непреходни ценности
5 тема: Развейте знамената да заплющят наново
Фикция или символ е знамето? Кои са националните цветове на българите? Най-достойният, най-мъжественият става знаменосец и посвещава живота си на знамето.
Сватбарското знаме – характеристика за нашите балкански традиции. Реставраторите работят с билката червен и с лепило, наречено клъстер. Днешната Райна Княгиня от село Шипка.
Гости: проф. Кирил Топалов, гл. асистент д-р Стоян Антонов, д-р Даниела Цанкова-Ганчева, реставраторът Гергина Петрова и Даниела Малешинова, производител на знамена.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Приключи ли ерата на новаторство в киното и къде се позиционира кинокритиката днес – проф. Ингеборг Братоева-Даракчиева, носител на Наградата за оперативна критика за 2023 година на Съюза на филмовите дейци и на наградата "Златен век" за принос в българската култура.
• Моята история, моята тема: Какви са новите културни пространства в Европа – разговор с проф. Стоян Сгурев, доктор по социология от Станфордския университет, преподавател в ESSEC Business School – Париж.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Красимир Димитров разказва за IV Детско – юношески фолклорен танцов фестивал "С настроение под липите".
• Диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР – Димитър Христов отправя покана за осмото издание на "Ритъмът на Балканите".
• Венцислав Александров дава подробности за XX Фолклорен фестивал "Шопска песен".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Даниела Найденова
Концерт на Филхармоничния оркестър на Radio France с диригент Мико Франк, състоял се на 7 октомври 2022 в парижката зала "Филхармония". В програмата: В.А. Моцарт – Клавирен концерт № 23, Оливие Месиен - Забравени приношения – симфонична медитация за оркестър (1930), Клод Дебюси – "Морето". Солист: Евгени Кисин, пиано.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Какво е развитието на протестите в защита на Кресненското дефиле и какви действия ще се предприемат оттук нататък срещу планираното изграждане на магистрала там – разговор в студиото с двама от организаторите на протестите, които се провеждат всеки четвъртък в София, а в сряда, 31 май, такъв е предвиден в самата Кресна.
• Очаквайте още материали от Цветан Цветанов от закриването на фестивала за съвременни визуални изкуства "Буна", който се проведе във Варна между 24 и 28 май.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Джон Колтрейн – CD "Dear Old Stockholm" (Скъпи стар Стокхолм) и "Africa/Brass" (Африка и брас)
Джон Колтрейн успява да постигне мощен, необикновено плътен във всички регистри звук, превърнал се в образец за подражание на много саксофонисти от съвременния джаз. Албумите "Dear Old Stockholm" и "Africa/Brass" са част от богатата му импровизаторска дейност, доказваща че за иновации граници няма.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20