Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 3 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гости: Група "Еридан" представят третия си студиен албум "The Evil's gone", чиято официална премиера е на 9 юни.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Концептуални албуми
Разказ за абсурда на войната в "Tyranny" – албум на "Shadow Gallery" от 1998г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Янко Желязков, Нели Андреева, Красимир Станев, Евгения Милушева и Рослана Евлогиева, Атанас Вълчев, Даниел Спасов, Стоянка Бонева, Галя Харалампиева, Хор на НФА "Филип Кутев", Групата на Цвятко Благоев, Пламен Димитров, Вокален квартет "Абагар", Тодор Кожухаров, Янка Рупкина, трио "Орфей", ФА "Пирин" и Оркестър за народна музика на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в град Каблешково, община Поморие. В сградата на читалище "Атанас Манчев" се срещаме с читалищния секретар, с жители на града и с деца. С тях говорим за историята и настоящето на градчето, за читалището и дейностите му, за младите хора, децата и заниманията с тях през ваканцията.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
• Състезанието "Златната ябълка" – епизод 1.
• Кое е най-умното куче на света и къде се намира краят на света?
• История на изкуството за деца: разказваме за майстора на механични играчки Джон Джоузеф Мерлин

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Рентгеновите лучи” – малко познатото стихотворение на Иван Вазов е отправна точка в разговора ни с доц. Марин Пенков. Акценти: нови и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемост при поставяне на диагноза, екипната работа и кариерното развитие на младите лекари. И още: д-р Стефан Константинов за потомствеността в медицината, Ирена Нешовска за  лечението на рядката болест "миастения гравис”...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: отиваме до Варна, за да разгледаме детската програма на 31-то издание на театралния фестивал "Варненско лято" – пряко включване на Таня Димова.
• Пренасяме се и в Прага, където тази събота се провежда 8-мото издание на събора "На мегдана на Другата България", където български фолклорни групи от цял свят представят своя репертоар. Разговор с Гергина Петкова, един от организаторите.
• Какво ново могат да научат децата от света на науката на поредното издание на Форум Рацио, разбираме от Петко Желязков.
• "Домашен любимец" – Какво е "Кучемоция" и какво означава да мотивираме кучето си и за какво ни споделя един от основателите на "Дневник на добрия стопанин" – Кристиана Амирова.
• Семейна библиотека: в последните дни на Международния детски литературен фестивал се запознаваме с предстоящите му събития с изпълнителния директор на Асоциация "Българска книга" – Елена Георгиева.
• Вкусът на истината: продължава пътешествието в женския свят на виното.
• Моето семейство: среща с едно семейство, за което доброто кафе не е просто начин да се събудиш сутрин, а удоволствие, изкуство, наука, кауза и бизнес. Те са Димитър Цаков и Михаела Груева.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни цигуларката Йоанна Каменарска.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Митко Новков
Подемът в литературата
Разговор с Теодора Димова
Българската литература е в несъмнен подем, международното ѝ признание става все по-осезаемо – награда "Букър" за Георги Господинов, награда "Фрагонар" за Теодора Димова, все повече преводи и читателски интерес. Този подем обаче е не от днес, фундаментите му са заложени още през 90-те години на ХХ век и за това иде реч в разговора с Теодора Димова, известната и талантлива българска писателска. И още: за драматургията, за литературата като необходим инструмент за въздействие върху политиката, за това, че писателят не може да остава безучастен към човешките трагедии…

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Историята на стила "Блуграс" – акустична, традиционна кънтри музика, която се изпълнява на автентични инструменти като банджо, цигулка, мандолина и други. Представяне на блуграс албуми на Лин Морис, Ронда Винсент и Доли Партън.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
"Буна" във Варна
Фестивалите са празници на изкуствата, а Варна по традиция е фестивалната столица на България. В областта на визуалните изкуства градът е място на новаторства - с първите инсталации на Веселин Димов от началото на 1980-те, с първата частна "Галерия 8", създадена от Борис Стателов през 1988… А от началото на новия век и допреди десетина години във Варна се провеждаше фестивалът "Август в изкуството" - инициатива на изкуствоведа Румен Серафимов.
И ето че сега във Варна се появи "Буна" – "децентрализиран фестивал, подкрепящ развитието на българската съвременна визуална сцена".
За него разговаряме с Ралица Герасимова и Калин Серапионов.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
Честит рожден на "Плешивото куче"!
Какви ги надробихме за две години? Рапорт (кратък) даден!
• Поздрави от:
- "Хобо Блус бенд", фронтмен на култовата унгарска банда Ласло Фьолдеш и режисьора на знаменития филм "Плешивото куче" Дьорд Сомяш, заради чиито герои предаването прие своите радиоефирни образ и подобие. И с целия си тъжен оптимизъм пое на дълга и свободна разходка от екарисажа към парка на глобалната духовна карта. За да реди сет лист в свежарски букет за ценители с повишено внимание, да комуникира интелигентно както с модерния млад и вече осъзнат българин с изградени критерии, така и с по-възрастния и напоен с познания, но и по-взискателен меломан, който търси алтернатива на комерсиалния ефир. Сериозно, без обаче да се взима насериозно и с претенцията да е винаги универсално прав – както всеки, така и Плешивият пес живее в колиба на пристрастия, затова и тръгна с дълбокото убеждение, че за първото впечатление няма втори шанс.
- Пожелахте да чуете: Ана Попович, изумителната китаристка и блус певица. Освен изпълнител сръбкинята е и брилянтен композитор и текстописец – мултифункционална машина, от онези аналоговите, които не ползват компютърна обработка и ефекти, а ровят дълбоко в душата си и вадят ноти и думи. Бленда без стрии, за която граници не съществуват.
• Още:
- Гърл пауър на високи токчета: "Поцелуй" украинската дамска формация "ВиаГра" – 15 години след хитовата ѝ компилация и след 20 вокалистки зад микрофона, съдебния процес между продуцентите Константин Меладзе и Дмитрий Костюк. Nu Vigros – от кориците на сп. "Максим" на поход към Югоизточна Азия, за да се превърнат в най-успешния проект на руския клон на лейбъла Sony Music.
- Новата сръбска вълна приижда: взривоопасният микс от пънк и хард, сценична сила и контактност на "Болей Щенад". Квартетът, предвождан от вокалиста и китарист Александър Маркович (неофициален член и на европейската суператракция S.A.R.S.) с гордост носят името си "Бездомно, изоставено и тъжно куче" (мастия, по-точно – на белградски сленг).
- На 432 херца, така наречената божествена честота, която доказано ни кара да се чувстваме по-спокойни, но и да събудим мисловния процес. Музика като на сън. Германският секстет "Ди Оушън" – "Sea Of Reeds". Експлозивно метъл звучене, минаващо през халюциногенна психеделия и стигащо до възвишена пост-рок красота... С анонс към новия албум на китариста Робин Стапс, певеца Лоик Розети и компания - подходящ саундтрак за всеки, който иска да потегли на пътешествие към себе си.
- С поглед (и ухо) към "Нашето слънце": легендарният вокален ансамбъл "Студио В" по музика на Точно Русев, текст - Дамян Дамянов.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
епизод 510 – "По пътя" – част 2
гости: музикантите Веселин Кисьов и Чавдар Селвелиев.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Градинка върху обелки" от Десислава Попов – 2 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
Избрано от програма "Христо Ботев"
• Зелени истории: Как климатичните промени оказват влияние на защитените зони у нас и защо влажните зони са толкова важни? Един разказ за защитена зона "Долни Богоров – Казичане" край София – за потенциала на това място, защо е важно то и какви усилия са нужни, за да се съхрани. Интервю с еколога Дина Сиракова.
• Маршрути: Агушевите конаци – архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради, който представляват най-големия родов замък от средновековен тип в Родопите. Репортаж.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Калина Томова
Директно предаване от залата на Метрополитън опера в Ню Йорк: "Вълшебната флейта", К. 620 на В.А. Моцарт. Участват хор и оркестър на Метрополитън опера, диригент Натали Щутцман. В ролите: Ерин Морли, Катрин Люек, Лорънс Браунли, Томас Олиманс, Стивън Милинг, Ашли Емерсън и др.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25

Неделя, 14 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Мъртвата кралица" от Анри дьо Монтерлан от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от концерт "Златният кос" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 13.04.24 в 08:30

Събота, 13 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Evership" ни повеждат на алегорично пътешествие в търсене на истината с фентъзи сагата си за "Некоронованият крал", базирана на едноименната творба..

публикувано на 12.04.24 в 15:31

Петък, 12 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Радослав Чичев автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Наталия Маева от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 11.04.24 в 10:30