Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от Метрополитън опера – "Вълшебната флейта"

Съботните радиоматинета на Метрополитън опера за сезон 2022-2023 продължават с изпълнение на "Вълшебната флейта" от Моцарт. В главната роля на Тамино влиза тенорът Лорънс Браунли, за да пресъздаде приключенията на принца по пътя към любовта и истината. Сопраното Ерин Морли е смелата принцеса Памина, която е готова да преодолее всички препятствия. Към тях се присъединяват баритонът Томас Олиманс като ловеца на птици Папагено и сопраното Ашли Емерсън в ролята на неговата любима Папагена. Съставът се допълва от Катрин Люик и Стивън Милинг, които се преобразяват съответно в яростната Царица на нощта и мистериозния върховен жрец Зарастро. Начело на хора и оркестър на Метрополитън опера застава Натали Щутцман.


Този сезон присъствието на Моцарт в програмата на театъра е изключително осезаемо – през есента публиката имаше шанс да чуе "Идоменей", след това по време на коледните празници беше представена съкратена версия на английски език на "Вълшебната флейта".

През месец май пък звуча любимият на публиката "Дон Жуан", за да стигнем до цялостното изпълнение на последната опера на Моцарт, представена на немски език и преобразена в нова постановка, дело на Саймън МакБърни.


След премиерата, която се състоя на 19 май, музикалните критици се надпреварваха да сипят суперлативи за новата продукция, като някои от тях не се поколебаха да я нарекат най-добрата постановка на опера от Моцарт, на която са били свидетели.


Тази събота (3 юни от 20 часа) на вълните на програма "Христо Ботев" ви правим съпричастни на изпълнението на "Вълшебната флейта" от Моцарт с директно излъчване от Метрополитън опера в Ню Йорк.


Изпълнителски състав:
• Памина – Ерин Морли (сопран)
• Тамино – Лорънс Браунли (тенор)
• Царицата на нощта – Катрин Люик (сопран)
• Зарастро – Стивън Милинг (бас)
• Папагено – Томас Олиманс (баритон)
• Папагена – Ашли Емерсън (сопрано)
• Моностатос – Брентън Раян (тенор)
• Говорител – Харолд Уилсън (бас-баритон)
Хор и оркестър на Метрополитън опера
Диригент – Натали Щутцман

Снимки: Karen Almond / Met Opera
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30