Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разследваща полицайка представя първия си сборник с разкази

Родовата история оживява: Кристина Палазова и нейните разкази

| обновено на 05.06.23 в 14:42

Разговорът в днешното издание на Terra Култура е посветен на родовата памет. В предаването "Нашият ден" гост е Кристина Палазова, разследващ полицай с опит от близо 20 години. Освен това тя е и автор на сборника "Разкази от корена". Това е нейната първа книга, посветена на родовата памет, а самата Кристина е потомка на Каишевия род, с чието име се свързва 140-годишната история на църквата в родопското село Чокманово.

Чрез участието си в курс по творческо писане тя се запознава с авторката Здравка Евтимова, чиито думи са поместени на задната корица на изданието.

Палазова е решила да дари приходите от продажбата на сборника за подпомагане на семейства, които се сблъскват с репродуктивни проблеми. Въпреки че започва да пише през периода на пандемията, тя вече е носител на няколко литературни награди.

Представянето на книгата ще се състои на 7 юни 2023 г. от 19:00 часа в бар "Сингълс" в НДК (вход "А" 4, дясно).

“Когато се обърнем назад и “потачим“ миналото и потърсим отговори там, това се отразява и в настоящето. Когато всеки един човек намери своето парченце от пъзел и го вплете в родовото цяло, тогава се променя всичко. Тогава родовете стават по-силни, а знаем, че многото родове правят народ", казва авторката в ефира на “Нашият ден“.

В предаването Кристина Палазова споделя, че разказът "Дар от праскови", който спечели наградата на Дарик радио през 2021 г. в конкурса за къс разказ "Мостове", е ключов за сборника.

"Той показва недвусмислено как всичко в рода ни е оплетено в невидими нишки и как родът и почитането на корена са ми помогнали по някакъв начин да стигна до това да имам собствени рожби, да имам деца. Именно този разказ описва моята щастлива история на майка в наши дни, която има две прекрасни деца, два прекрасни дара от праскови."

В интервюто тя изразява и желанието си все повече хора да се “събудят към родовата памет и да осъзнаят, че това не е нещо старомодно, а в нея се крият отговорите, които можем да открием за нашия собствен живот в настоящето".

“Много неща са заключени в родовата памет“, казва Палазова и призовава хората да намерят ключа и да отключат портала към миналото, за да се свържат с него. Според нея това ще направи живота им по-цветен и по-магичен.

Повече относно другите разкази, включени в сборника, чуйте от пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Кирилов, Иван Милушев и Елизабет Младенова (от ляво надясно)

Даскал и ловджия се раждаш, а не ставаш

Това твърдят домакините ни от СЛРД "Елен" в Кюстендил. И не можем да не им вярваме, защото са една от най-древните ловни организации и най-голямото по численост сдружение в страната. За тяхната 130-а годишнина предаваме от красивия им Дом на ловеца и риболовеца. Председателят на Сдружението Иван Милушев за изненада на всички започва не с историята на..

публикувано на 26.09.23 в 18:00

По пътя на биоземеделието

Градините с биологично отглеждани зеленчуци на Стоян Симеонов и семейството му се намират в землището на село Лесново, община Елин Пелин. Тези градини лежат на мястото на старото корито на река Лесновска и плодородни е най-важната им характеристика. Стоян и семейството му започват с малки дворни градини, за да стигнат до около 100 декара земя, на която..

публикувано на 26.09.23 в 17:00
Българско неделно училище

Българското неделно училище в Истанбул се нуждае от учебна литература

Василена Ташкова е съвременен будител, който работи за просвещението и националното самосъзнание българските деца и младежи в най-големия турски град Истанбул. Кампанията "Чета на български в Истанбул " е в помощ на учебната дейност в  Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Истанбул, като се създаде ученическа..

публикувано на 26.09.23 в 15:05
Снимката е илюстративна

Доколко реформирано или деформирано е училищното образование?

Училищното образование е една от най-реформираните системи, но дали не се оказва, че е от най-деформираните? Дали обвързването на финансирането на училищата с постиженията на учениците, или изграждането на по-тясна връзка между образованието и пазара на труда, както и включването на родителите и семействата в процеса на обучение, са адекватни и..

публикувано на 26.09.23 в 12:25

"Летища с отпаднала необходимост" – защо е важно да ги има?

На 22 септември 2023 г., точно в деня на националния празник, започна Шестата национална въздушна обиколка на България. Това събитие е организирано от Фондацията "Български военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България..

публикувано на 26.09.23 в 12:20