Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сряда, 7 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 48 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Избрано от предаването
Художествените гимнастички Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова за пътя към световната титла.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна и алпийска музика в изпълнение на духови оркестри от Австрия и Швейцария.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стамболка Генадиева, Садовска група, Георги Коев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт
редактор: Зорница Цветанова

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Детето на гръмотевицата", по японска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Ян Бибиян" от Елин Пелин – 3 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: С какво се храним и до каква храна имаме достъп? – анкета.
• Темата на деня: В Световния ден за безопасност на храните търсим формулата за сигурност, здраве и вкус по отношение на храната, обусловения от храненето живот и диетите като начин на употреба.
Участват: Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители", и доц. д-р Светослав Ханджиев, диетолог и специалист по хранене.
• Разговорът: Българските екскурзоводи и философията на пътуването – с Иван Пелтеков, лицензиран гид в Португалия и автор на концепции за сигурни и увлекателни турове за широк кръг туристи.
• Времето на редактора: разговор с маестро Владимир Кираджиев, професор във Виенския университет за музика и сценични изкуства, както и с трима от възпитаниците на университета, по повод съвместния концерт на Софийската филхармония и на Виенския университет за музика и сценични изкуства.
• Lege Artis
- Отзвук от 75-я извънреден Събор на Българския лекарски съюз (БЛС) – интервю с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС;
- НСИ: За една година разходите на домакинствата за здраве са нараснали с 13%;
- По повод 20-годишнина от създаването на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в троянското село Чифлик се проведе среща на ветераните – основатели на асоциацията. Тя обединява няколко съсловни организации, учредени през годините. Срещата, организирана от Плевенската организация, имаше и за цел представители от различни градове на страната да обсъдят наболели проблеми в здравеопазването и да споделят положителни практики , които да предложат на управляващите. Интервю с Румяна Кирчева, един от основателите на организацията и организатор на събитието.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Дичо пусна нова песен "И след съня", която ни отвежда към предстоящия му албум и юбилеен концерт;
• Пеперуда е името на нова група, съставена от добре познати и много любими музиканти – кои са те, ще научите с представянето на първата им песен "Без страх";
• Трио VIVA са тук с новата си песен "Дива река", написана от Славчо Николов от Б.Т.Р.;
• Борис Христов записа новата си авторска песен "Сън", която е и първата за него на български език;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Невена Праматарова
• Българското участие на престижен световен културен форум: 15-то издание на Квадриенале на сценографията в Прага. България се представя с творби на 30 български сценографи и пърформанс-инсталацията "Късни находки от антропосцена". Включване на комисаря за българското участие от Съюза на българските художници - Петя Боюкова, сценограф, костюмограф и преподавател по история на костюма в катедра "Сценография" в Националната художествена академия, и на режисьора Марий Росен.
• Синдикални организации в областта на културата подготвят протестна "Седмица без култура"
• Започва 14-ят Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер" в София. Гостуват киноведът и изследовател на анимационното кино проф. Надежда Маринчевска, председател на Международното жури, и художникът-аниматор Надежда Славова, директор на фестивала.
• Среща с актьора Любен Чаталов, носител на Наградата за цялостен принос в киното на 10-ия Международен филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" в Стара Загора.
• "Изкуство без граници" – арт срещи "Дървото на живота" в Челопеч. Инициатива по идея на Арт пространство "Стилисимо". Разговор с музиканта Борислав Мирчев, създател на арт пространство "Стилисимо".
• Юбилейна изложба "Размисъл" на скулптора и художник Христо Христов във Варненската галерия "Папийон".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Валерия Христова
Лучано Павароти изпълнява италиански арии

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
1876-та между историята и митологията
Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. Колко поводи за национална гордост, но и за национален мазохизъм поради действителните и хипотетични предателства имаме? Войновски ли, Обретенов ли, други ли или никой от четата не е виновен за убийството на Ботев?
Разговаряме с историците професор Пламен Митев, професор Петко Петков и писателя Димитър Томов, наскоро издал книгата "По времето на неизгубените следи" за въстанието, Ботевата чета и съдбата на четниците ѝ в светлината на фактите и многобройните несъответствия.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Гергина Дворецка
Поредица "Тайните на човешкото тяло"

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Театърът като възможност за размисъл
Ливанският режисьор и съвременен артист Раби Мруе за силата на театъра да ни предпази от прибързани решения и крайни мнения, и за неговия специфичен театрален език.
• "Много шум в ефира" – Адела Пеева, председател на журито на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа" - Стара Загора.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Традиционна и шлагерна музика от Франция, Италия и кантон Тичино в Швейцария. Сред участниците – певецът Фредерик Франсоа, виртуозният акордеонист Енрике Угарте (мелодии от френски филми), оперният тенор Роберто Аланя, който с успех изпълнява и канцонети от южна Италия, Роберто Муроло – сред майсторите на неаполитанската канцонета, Петру Гелфучи от остров Корсика, духовитите "Канти е Музике Тичино".

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Гост: Георги Стрезов.
• Композитор на месеца за юни е Чарлз Айвс
• Жени композитори: почитаме паметта на Кая Саариахо.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Какво представлява проекта "Работещ град", който изследва възможното по-устойчиво и екологично развитие на Индустриална зона Куклен – разговор с Ина Вълканова – координатор на проекта.
• А сега внимавайте: за предстоящия на 12 юни концерт на "Hollywood Vampires"

от 23.00 до 24.00 часа
Кантате юбилате
водещ: Мануела Манчева
• XIX Международен фестивал на православната музика "Св. Богородица-Достойно есть" – Поморие, 7-11 юни 2023 г. – разговор с диригента Таня Никлева-Владева, музикален директор на фестивала.
• Акценти в XI издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" – Балчик, 7-11 юни 2023 г. представени от диригента д-р Валентина Георгиева, създател и артистичен директор на фестивала.
• 70 години детски хор "Добри Христов" – Варна с диригент Галина Станишева (11 юни 2023)
• Гост: проф. д-р. изк. Виржиния Атанасова с покана за концерта "Като роса на роза" (9 юни 2023) на камерния вокално-инструментален и танцов ансамбъл Tutti soli под нейно диригентство. Концертът е включен в програмата на 54-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици".

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 2 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 26 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Настройваме се почти изцяло на концертна вълна. Започваме с шведския пианист Ян Лундгрен и бразилския китарист Яманду Коста, които представят в "Консертхусет" в..

публикувано на 01.10.23 в 08:15

Неделя, 1 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ • "Близо до дома" от Ърскин Колдуел • "Молитва за детето на брега на реката" от Калина Ковачева от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 30.09.23 в 08:05

Събота, 30 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Албена Велева Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower..

публикувано на 29.09.23 в 15:52

Петък, 29 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 25 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 28.09.23 в 08:15

Четвъртък, 28 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 24 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live at Mellen Jazz Fest 1990" на Джак Дежонет, Хърби..

публикувано на 27.09.23 в 08:15