Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 8 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 49 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
Фестивалът "Драконови лодки"
На 24-ти и 25-ти юни на езерото в Панчарево ще се проведе първият по рода си фестивал на "Драконовите лодки" в България. Празникът на Драконовите лодки съществува в Китай повече от 2500 години. Различни са легендите за произхода на тази традиция, но се предполага, че своеобразният фестивал е една сентенция на народни обичаи и вярвания сред жителите на селските общини, по поречието на река Яндзъ и като цяло в Южен Китай, където има изобилие от вода. В тези райони считали периода около лятното слънцестоене за един от най-опасните за реколтата, често пъти унищожавана от бури, градушки или продължителна суша. И за да омилостивят стихиите, в древността местните жители призовавали на помощ драконите, за които се вярвало, че могат да привлекат благодатен дъжд и да опазят реколтата.
Фестивалът на "Драконовите лодки" е включен в списъците на ЮНЕСКО за нематериалното световно културно наследство. Специално за проявата на езерото в Панчарево, от Китай ще пристигнат водещи експерти в областта на състезанията с Драконови лодки, артистични организации, екипи и делегации от страната. А през 2025 г. българският град Русе е определен за домакин на Световното първенство по състезание с Драконови лодки.
Фестивалът у нас се организира от сдружението "Фестивал "Драконовите лодки", а неговите представители Влад Гицоайка и Жени Гицоайка са гостите в студиото, за които този фестивал е сбъдната мечта. И от тях ще научим подробности за събитието, което предстои, както и за неговата история.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Първа част на албума "Dreams and Daggers" на Сесил Маклорин Салвант – носител на "Грами" за 2018 година.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционни мелодии и канцонети от Италия в изпълнение на мандолинни състави.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Кайчо Каменов, Стефка Съботинова, ансамбъл "Филип Кутев" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Братчетата на слънцето", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Щастливият принц" от Оскар Уайлд

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Божидар Александров, Нина Цанева
• Епизоди от живота
• Темите на деня: С машината на времето в славната и загадъчна епоха на Средновековието и цар Ивайло.
Разговор с представител на сдружение "Търновци", гр. Велико Търново.
• Темата на деня: На Световния ден на океаните – добрият пример в опазването на водните територии. Как една нова защитена местност в участък на река Дунав създава благоприятни условия за опазването на застрашените есетрови риби? Имат ли приложение методите, използвани там в световен мащаб?
Разговор със Стоян Михов, ръководител на програма "Води", WWF – включване от гр. Белене.
• Разговорът: За уроците на историята, която се повтаря. Разговор с политолога Христо Анастасов.
• Времето на редактора: Какво тревожи съвременния българин? – анкета на Люба Константинова.
• Денят делово
- Кои са победителите във второто издание на Националния конкурс "Най-добър младежки стартъп в България", организиран от СУ "Св. Климент Охридски" и Фонда на фондовете? Какво мотивира студентите да участват в него и какви са спечелилите предприемачески проекти?
- Кой ще бъде победителят в Арената на дамския бизнес – най-мащабният форум за жени предприемачи в България и каква е целта на заявката на форума за създаването на национална Дамска бизнес общност?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
В памет на бразилската певица Рита Лий
(31 декември 1947 г. – 8 май 2023 г.)

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Георги Борисов за книгата си с Анатолий Корольов "Хиатус"
• Николай Аретов за книгата си "Бленувани и плашещи"
• Тони Николов за книгата си "Има такава държава".
• Разговор с преводачката Светла Кьосева за романа на Роберт Хас "Тринайсетте дни на полицейския детектив Марцел Фабиан".
• Цанко Василев за прожекциите в Дома на киното на късометражни филми, които са част от фестивала In the Palace
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Именитата германска цигуларка Ане-Софи Мутер изпълнява творби от Моцарт, Бетовен, Шуберт и Брамс.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Имаме ли обществен капацитет за справедлив климатичен преход – разговаряме с Милена Статева, ръководител на проект "Разкриване", който изследва препятствията пред информираните решения и действия по отношение на климата.
• Науката не спи: Никола Кереков разглежда едно зловещо и куриозно явление при пингвините – да жертват първото си яйце в полза на второто.
• Зелени минути: значението и важността на Драгоманското блато.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Музика за деца: "Детските игри" на Жорж Бизе

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Таня Димова
Любовта като тема в спектаклите от програмата на 31-вия Международен театрален фестивал "Варненска лято".
Разговор с:
• Саломе Льолуш, френска режисьорка и драматург на пиесата "Това не го казвай";
• Теодора Духовникова, която играе главната женска роля в "Това не го казвай";
• Александра Сърчаджиева, част от актьорския състав на постановката "С гръб към залеза";
• Юлиан Вергов, който говори "За любовта…"

от 18.30 до 20.00 часа
Жива вода
водещи: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова
Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване” на програма "Христо Ботев” – директно предаване от Първо студио на БНР.

от 20.00 до 21.30 часа
Метроном
водещ: Валерия Христова
• Радиосимфониците закриват своя концертен сезон с амбициозна програма под диригентството на Марк Кадин. Солист на събитието е Светлин Русев. С него разговаря Мария Вълчанова.
• Композиторът Румен Бояджиев-син представя музиката към балетния детски спектакъл "Принцесата и граховото зърно” по неповторимата приказка на Ханс Кристиан Андерсен.
• Емелина Горчева-Димова разказва за предстоящото IV-то издание на Международния клавирен конкурс "Клависимо".
• Кристиана Михайлова част от  Ансамбъл Класик Арт представя програма с участието на пианиста Георги Черкин озаглавена "Виртуозни класически и филмови шедьоври".
• Международните сцени: кореспонденция на Милен Венков за рядко играната опера на Камий Сен-Санс "Хенри VIII" в Брюксел.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
• Гост: Гергана Лаптева – геолог и писател.
Гергана Лаптева, ръководител на отдел "Култура" в Българския антарктически институт, участвала е в 7 антарктически експедиции и е автор на 3 книги за Антарктика: "Посока юг – пътуване към Антарктида", "Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките" и "Непознатата Южна земя – Terra Australis Incognita" в съавторство с проф. Христо Пимпирев.
След успеха на "Монетата", "Божествен аромат" и "Тайната от Апамея", с четвъртия си роман Гергана Лаптева изоставя античната история и се впуска в тайните на Средновековието.
С Гергана Лаптева говорим за "Третият слой", чиято премиера е днес. Базирана на факти от Средновековната българска история, книгата вплита загадки и шеметна надпревара през три европейски държави в продължение на 700 години, разказвайки историята за заговор за убийството на влиятелен владетел.
Авторката прави задълбочени проучвания на всички произведения на изкуството, обществени сгради, храмове, исторически забележителности и места, които описва в романа си.
• С Владимир Стаменов от "ТАВА" говорим за предстоящите им концерти: от 9 до 11 юни – TABA @ Balkan Station 2023 и на 13 юни Realies & EXo и Дъбец

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Вини Колаюта, Васил Пармаков, Стоян Янкулов, Боб Джеймс, "Хедхънтърс", Майкъл Ландау, Стоян Янкулов, Тони Уилиамс, "Питър Ърскин трио".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20