Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев:

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Иван Гешев
Снимка: БТА

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство за тежки престъпления и за някои други престъпления, свързани с нарушение на европейската конвенция за правата на човека и корупция.

Доктор Орлин Колев, специалист по Конституционно право и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", сподели в интервю за "Нашият ден" своето мнение относно приемането на реформите.

Той посочи, че нашите европейски партньори подкрепят тези реформи и те са в съответствие с истината, до която стигаме и ние сами.

“Нашите европейски партньори съвсем принципно заемат тази позиция и казват истина, до която стигаме и ние самите. След като няколко пъти ни беше припомнена, че трябва да използваме закона в неговата висина и никой не може да бъде над него. Не следва да има институция, дори в лицето на главния прокурор, на която да не може да бъде потърсена отговорност“, казва ли той.

Той изрази съжаление относно общата практика в България да се приемат много закони, които след това бързо “биват променяни и допълвани, дори преди да влязат в сила“. Доктор Колев предложи законотворците да осъзнаят тази прибързаност и да работят в посока повишаване на качеството на законите.

Относно предложенията за промени в Конституцията, д-р Колев заяви, че въпреки че действащата конституция на България е приета през 1991 година и е една компромисна конституция, тя не отстъпва по нищо на конституциите на развитите демокрации.

Въпреки това, доктор Колев посочи, че съществува утежнен механизъм за изменение на Конституцията, което гарантира, че нейното изменение и допълнение ще бъде извършено само след задълбочени разисквания и основателни аргументи. Той изрази мнението си, че обществото, представено от политическите представители, трябва да се задоволи дали има необходимост от промяна на конституционния модел.

Д-р Орлин Колев сподели своето мнение относно предложенията за промени в Конституцията на България. Той подчерта, че въпреки че действащата конституция е съвременна и не отстъпва на конституциите на развитите демокрации, въпросът, който трябва да се зададе, е дали обществото, представено от политическите представители, има нужда от промяна на конституционния модел.

“Не случайно е предвиден един утежнен механизъм за изменението на конституцията, за да гарантира периодически политическите амбиции на някои субекти за нейното изменение и допълнение“, посочва той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08