Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Сидеров: Имунитетът на Борисов може да има голямо значение за бъдещето на коалицията

| обновено на 16.06.23 в 10:27
Снимка: www.csd.bg

След пет последователни избора България вече има редовно правителство. Едно проучване преди 10 дни, направено специално за предаването “Референдум“ по БНТ, показва, че хората имат разнопосочни очаквания относно продължителността на правителството. Според резултатите, 33% от анкетираните смятат, че правителството ще издържи до местните избори, 24% прогнозират продължителност над година, 29% очакват мандатът да продължи до една година, а 16% от анкетираните предвиждат продължителност до 18 месеца.

Чутйте в звуковия файл. 

Политологът Явор Сидеров казва в предаването "Нашият ден", че непосредствените задачи пред това правителство са толкова важни, че е разумно да то продължи поне до изпълнението на най-съществените от тяхСпоред него прогнозирането на продължителността на правителството и коалицията е сложно. 

Назначенията в правителството също могат да предизвикат напрежение, дори когато има мнозинство от една партия. В настоящия контекст те трябва да се извършват внимателно и в съответствие с обществените очаквания. “Сега не е време за кариерно развитие, а за обединение около общи цели и конкретна работа“, посочва той.

Сред важните според политолога теми са реформите в прокуратурата и съдебната система. По думите му от решаващо значение е как ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще си взаимодействат, за да засилят парламентарната демокрация в България.

“Важно е да се види и дали имунитетът на Бойко Борисов ще бъде отнет, тъй като това може да има голямо значение за бъдещето на коалицията“, посочва Сидеров.

Политологът изразява надежда, че партньорите в този кабинет ще успеят да преодолеят подводните камъни. Също така се очаква промяна в прокуратурата, като въпросът е дали тя ще се ограничи само до замяна на главния прокурор Иван Гешев, или ще включва и структурни промени. В предаването той посочва, че възниква и дебат за децентрализацията и “възможното превръщане на окръжните прокурори във феодали в някои случаи“.

Относно опозицията Сидеров посочва, че в настоящия парламент тя се разделя на системна опозиция, която играе по правилата на парламентарната демокрация, но не е съгласна с формирането на текущата коалиция, и на антисистемна опозиция, която присъства в парламента, защото смята, че това е най-добрият начин да бъде чута.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42

111 години от откриването на Централната минерална баня в София

На 13 май 1913 година е открита сградата на Централната минерална баня в София , построена по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов. За бурната история на тази историческа сграда в "Нашият ден" разговаряме с арх. Петър Диков – председател на УС на СБА и бивш главен архитект на София. В своята книга "Малки софийски истории"..

публикувано на 13.05.24 в 10:15