Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев: Освобождаването на главния прокурор е съобразено с конституционните разпоредби

| обновено на 16.06.23 в 13:46
Снимка: БГНЕС

Със свой указ на основание чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи вчера Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България. Президентът подписа този указ преди решението на Висшия съдебен съвет. Това беше правилният ход, според д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски“ и в Университета за национално и световно стопанство, който коментира въпроса в ефира на "Нашият ден".

Д-р Колев обяснява, че освобождаването на главния прокурор е в съответствие с разпоредбите на конституцията и не е необходимо да се изчаква решението на Конституционния съд. Това действие на президента на практика защитава конституцията.

Според д-р Колев указът, с който е освободен главният прокурор, може да бъде атакуван пред Конституционния съд, но той не вижда основание за такова сезиране. По негово мнение указът е издаден в съответствие със законовите изисквания и компетентността на президента. Той подчертава, че главният прокурор, като отстранен, няма право да сезира Конституционния съд. Въпреки това, указът може да бъде предмет на конституционно дело, ако бъде сезиран от някой от субектите, имащи право по конституция. 

Относно времето за новата процедура за избор на главен прокурор, д-р Колев посочва, че това зависи от Висшия съдебен съвет, но съдейки по изявленията, се очаква да свикат заседания на прокурорската колегия в срок от една седмица. Той посочва още, че според Закона за съдебната власт, цялата процедура за избор на главен прокурор ще отнеме около три месеца, макар че сроковете винаги могат да бъдат удължени.

Относно премахването на фигурата на главния прокурор, д-р Колев посочва, че това е “политическо решение“. Важно е да се “разглеждат отделните структури на съдебната власт в контекста на тяхната правно-организационна структура“. Според него, ако се разгледат самостоятелно, може да съществува модел без главен прокурор, където отговорността за координация на действията се разпределя между съдебните органи и следствените органи. Въпреки това, той предупреждава, че такъв модел може да доведе до “невъзможност за функциониране на прокуратурата“.

“Ако ги разглеждаме самостоятелно, тогава разбира се трябва да име една централизирана фигура, която би следвало да координира всички действия, но ако това бъде обвързано с други спомагателни механизми, и тук вече трябва да бъде намесен съдът и следствието. То тогава би могло да се установи модел, в който да няма главен прокурор. Възможно е да бъде премахната децентрализацията на прокуратурата, за да може да се отприщи възможността всеки един прокурор да може да разследва всеки един друг. Както може да се окаже в приличен вид една структура без главен прокурор, така тя може да бъде и абсурдна и да доведе прокуратурата до невъзможност за функциониране“, казва той в интервю за БНР. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иля, ветеран от Мариупол: За да ни дадат закуска, трябваше да пеем химна на Русия

Иля е сред защитниците на Мариупол. Когато попада в плен, все още не е навършил двадесет години. Срещнах го в Киев, докато бях в Украйна през август тази година. Иля посещава хъба "YOUkraine", в който се опитват да помогнат на ветераните да преодолеят преживяното в плен, а то е наистина кошмар, който трудно можем да си представим. Разказът на Иля за..

публикувано на 20.09.24 в 18:05

Андрей Петсяк: Докато воюваш, място за паника няма

Преди войната от 2022 година Андрей Петцяк е лекар физиотерапевт. След нахлуването на Русия в Украйна той се записва като доброволец в морската пехота на украинската армия и е военен лекар по време на сраженията в делтата на р. Днепър при Херсон. С него се видяхме в Лвов през август 2024 г. при посещението ни в Украйна.. На английско-украински,..

публикувано на 20.09.24 в 16:45

Маргарита Шурупова: Законопроектът на "Възраждане" е бомба със закъснител

Какви са приликите и разликите между Закона за чуждестранните агенти в Русия, САЩ и проектозакона на ПП "Възраждане", провери и коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" руската журналистка Маргарита Шурупова . "Много ми е забавно, като слушам мнението на ПП "Възраждане", че техният проектозакон не прилича на руския. Всъщност това..

публикувано на 20.09.24 в 16:00
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

"Съвети на адвоката" с адв. Елка Пороминска

Адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията на жените-адвокати и консултант на предаването "Законът и Темида", съветва наш слушател. Към предаването е отправен следният въпрос: Как може да се установи трудов стаж, придобит преди приемането на новите разпоредби на сега действащия Кодекс за социално осигуряване, ако са изгубени..

публикувано на 20.09.24 в 12:36

Паметта за 8 септември, или как започна съветската окупация?

През тази седмица се навършиха 80 години от навлизането на Съветските войски в София, събитие, което оставя дълбока следа в българската история. През първите дни на септември 1944 г., в разгара на Втората световна война, Съветският съюз обявява война на България. На 8 септември, само ден преди преврата на 9 септември, съветските войски влизат в..

публикувано на 20.09.24 в 12:24