Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Орфеев венец" за Валентин Дишев

Снимка: личен архив

Валентин Дишев е тазгодишният носител на наградата за високи постижения в съвременната българска поезия "Орфеев венец". На официалната церемония  в Античния театър по откриването на най-големия литературен фестивал в страната "Пловдив чете", поетът получи  големия литературен приз.

Сред досегашните лауреати на "Орфеев венец" са: Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов, Стефан Цанев, Иван Теофилов, Аксиния Михайлова, Иван Ланджев и Виктор Самуилов.

"Нещата се случват, ако ги правиш с пълно себеотдаване, пълно себеотричане в името на това, на което държиш и на това, в което вярваш. Част от моята история са онези деца, днес вече млади хора, изключителни, като поети, които поеха създадените от мен издателства и ще ги пренесат в бъдещето." – каза Валентин Дишев.

Димитрина Кюркчиева го поздрави в "Артефир" от името на екипа.

Чуйте звуковия файл.

И стихове на Валентин Дишев – поет, преподавател, издател и визуален артист, носител на "Орфеев венец" за 2023 година за високи постижения в съвременната българска поезия.

*
Олисялата нива заеква
след жътвата.
Сякаш празна през зимата -
засятата нива.

*
Гръм.
Прокашля се
небето свъсено.
Смути го твоята усмивка.

*
Следите ми
са дупчици в калта.
Брайлово писмо
(за зрящи).

*
Дъхът ми
сложи рамка на прозореца
А нокътят ми
ме подписа: Жив съм.

*
Треперливо дрипав
спомен за надежда
е светулката на светло.
Хайде, угасете лампата.

*
Растат,
когато сучат
млякото на самотата,
сенките.

*
Зрънце,
зряло
в прахта.
Нечие бъдеще.

*
Търти
надолу
по склона ми лятото.
Търкулнал се кестен
го стресна
в съня му.

*
Град изкоруби
полето -
небето
кове дъгата си.

*
Щурците
почесват петите си -
тревата никне.
Рога на охлюв.

*
Връх на бор
в парцаливи наноси -
над мъглата е дъното
на небето.

*
Затлъстяло предзимно небе.
Палав бор
гъделичка
търбуха му.

*
Пак млясна мъглата
по скулата склона.
Сврачи взор
тишината надраска.

*
Топка смях
се изстреля в небето -
врабче
произнесе му името.


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Нов превод на Шекспировата пиеса "Венецианският търговец"

Излезе нов превод на "Венецианският търговец" от проф. Александър Шурбанов. Луксозният том на пиесата на Уилям Шекспир вече е по книжарниците. Преводът е направен специално за постановката на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е след броени дни. "Венецианският търговец" е пиеса-приказка, създадена както от..

публикувано на 10.05.24 в 16:35

Голямата диктовка в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Малко преди Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий поглеждаме към храма на книгата и свеждаме глава пред паметника на двамата просветители. Програма "Христо Ботев" излъчи извънредно студио от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Освен патронен празник на Националната библиотека, 11 май е и професионален празник на българските..

публикувано на 10.05.24 в 15:00