Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение

37
nada ree, Покана, 2023, серия от ръчно правени килими и обекти

За втори път Българският фонд за жените – чрез специално създадения Фонд за артистични проекти на жени – е отправил отворена покана към художничките в съвременните визуални изкуства за произведения по темата "Извънредно положение". Изложбата от избраните творби е представена в НГ "Двореца" до 16 юли, а названието ѝ е "Игли в купа сено".

София Грънчарова, Крехък смях, 2023, дигитален печат върху стъкло
През 2020 изложбата от първото издание на конкурса, озаглавена "Всичко (ни) е наред", попадна тъкмо в извънредното положение, обявено заради пандемията. Тогава галериите затвориха, всичко затвори всъщност, а за "Музей в ефира" успях да запиша разговор само с една от художничките - и то на пейка в двора зад БНР…

За инициативата на Българския фонд за жените, за двете издания на конкурса и за изложбата "Игли в купа сено" разговаряме с Гергана Куцева, Алла Георгиева и Искра Благоева.

Снимки: Диана Попова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Кадийски

Саморазпятията на поета

Човекът се ражда от човека. "Фениксът се ражда не от яйце, а от пепелта" (Кирил Кадийски) . Поетът се ражда от поезията.  В печалния ден, в който Божият син е разпнат, за да изкупи греха на човечеството, в "Артефир" отправяме поглед нагоре – към възвишената поезия.   Престижното френско издателство "Аден" посвети годишния си алманах  на..

обновено на 03.05.24 в 14:34
Кадър от снимачния процес

Филмът "Сватба" по разказ на Хайтов с първи показ в Кан

Колко е голямо предизвикателството да правиш игрално кино по българската литературна класика – разговор в "Артефир" с Магдалена Ралчева , режисьор и продуцент на новия игрален филм "Сватба" по разказа на Николай Хайтов, със сценарист Юрий Дачев. Магдалена Ралчева е позната на българските кинолюбители като режисьор на филмите "Още нещо за..

публикувано на 03.05.24 в 14:30

Всекидневните Богородици на "невидимия труд"

През погледа на дванайсетокласничката Виктория Велчева – режисьор на документалния филм "Невидим труд". "Невидим труд" е късометражен документален филм на Виктория Велчева по програмата на "Фабрика за идеи" – "Резиденция баба". Дебютната кинолента на бъдещата студентка по кинорежисура разглежда темата за непрестанния женския труд, който е "стожер..

публикувано на 03.05.24 в 13:08

Очакваме наградите "Васил Гендов" с безплатни прожекции

Две седмици български филми в Дома на киното, и то напълно безплатно, предлага третото издание на Националния фестивал на българското кино. До 13 май в целодневна програма ще бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство. Общо 90 филма, колкото и са и годините, които Съюзът на българските..

обновено на 03.05.24 в 09:18

Вдъхновяващото постижение на Джорджо Агамбен "Употребата на телата"

Върху своя проект Homo Sacer италианският мислител Джорджо Агамбен работи 20 години. Тази поредица от текстове под общо название събира неговия труд върху политическата и социалната философия през последните десетилетия. Агамбен с този том не завършва, а просто изоставя творението си, както само една творба на "поезията и мисленето" би могла да остане..

публикувано на 03.05.24 в 08:59