Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ана-Мария Кръстева, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Ларс Нордби, „Възстановяване на паралакса“ – куратор Снежана Кръстева

Възстановяване на паралакса – в Суперпозиции 2

"Суперпозиции 2 / Заплитане" е годишна програма от изложби на Института за съвременно изкуство в София за 2022. Включва шест проекта, като всеки от тях е резултат от взаимодействието на художник и куратор, които досега не са работили заедно...

публикувано на 28.11.22 в 12:44
Ленка Клодова,

Война, афтър-парти и черна сянка - всичко е свързано…

За три изложби в две пространства говорим в "Музей в ефира". В Топлоцентрала изложбата "Клубно настояване: афтър-парти" представя произведения на съвременни художници от Косово. Тя е част от програмата "NEXT Balkan" на фондация ДОМА и може да се..

публикувано на 14.11.22 в 13:21

Руини и империи – на Ларгото

Второто издание на международната изложба Sofia Art Projects е вдъхновено от това място на паметта в София. Събрало в себе си отгласи от различни империи назад в историята – Римска, Византийска, Османска, а през 20 век и СССР. "Исторически империята е..

публикувано на 31.10.22 в 09:10

Парти в корема на кита

…При това партито е заявено като "пижамено" от художничката Невена Екимова и куратора на изложбата Киара Картучиа. Галерия ИСИ - София, била някога нечий частен дом, впоследствие трансформиран в институция – те превръщат в търбух на кит. С идеята "да..

публикувано на 17.10.22 в 12:05

Когато жените станаха художници

Неочакван спор за названието на изложбата "Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни", още преди тя да бъде открита, сякаш проектира с днешна дата темата за жените в творчеството и изкуството. Защо "жените художници", а не "художничките" –..

публикувано на 03.10.22 в 16:10
Ариел Рейхман (Израел/Германия), „Дръж ме“

Пловдив – изкуство в публично пространство

Седмицата на съвременното изкуство тази година се провежда под надслов "Тежестта на съществуването" в периода 2 - 11 септември. Неин куратор е Галина Димитрова-Димова, която се е вдъхновила за концепцията си от романа "Непосилната лекота на битието" на..

публикувано на 13.09.22 в 10:12
ИСИ-София, изложба „Self-Splaining (Триумф на емпатията)“, Манифеста 14, Прищина, Косово

Манифеста 14 и Западните Балкани

Много са причините да обърнем специално внимание на тазгодишното издание на пътуващото международно биенале "Манифеста". Първо, защото се провежда в Прищина, столицата на Косово. Акцентът му е върху Западните Балкани. Свързано е със създаването на..

публикувано на 05.08.22 в 08:35
Тереза Солар (Испания), скулптури в Арсенале

Повече за биеналето във Венеция

59-ото Венецианско биенале се откри официално на 23 април и ще продължи до 27 ноември 2022. Отложено с една година заради пандемията, то започна в друга трагична ситуация – войната в Европа. Нахлуването на Русия в Украйна порази и поразява света сякаш не..

публикувано на 19.07.22 в 08:25

15 години БАЗА

Изложбата "Спонтанни връзки между несвързани явления", открита в галерия "Структура" до 30 юли, е посветена на годишнината на наградата за млади художници БАЗА. Появила се в момент, когато подкрепата за съвременното изкуство в България беше все още..

публикувано на 05.07.22 в 09:35

Витрините на музеите

В музеите не гледаме витрините. Устремени сме да видим това, което те съдържат. Витрината само го вместява в себе си, отделя го от зрителя, издига го на пиедестал, откроява го като ценност. Забелязваме витрината периферно. И най-вече когато стъклото ни..

публикувано на 20.06.22 в 10:20