Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежки делегати във фокус: Изграждане на бъдещето в Деня на Устава на ООН

| обновено на 26.06.23 в 12:40

На днешният 26 юни през 1945 г. е подписан и приет уставът на ООН в Сан Франциско и влиза в сила на 24 октомври същата година.

Дружеството за Обединените нации в България е организация, която работи в обществена полза в продължение на десетки години. Основана е през 1948 г., за да подпомогне членството на България в ООН, което става факт през 1955 г.

Членове на организацията са предимно дипломати от кариерата, университетски преподаватели и студенти. Дружество за ООН в България е член на Световната федерация на Асоциациите за ООН (WFUNA) заедно с над 160 други национални асоциации. Също така е част и съосновател на Българската платформа за международно развитие. Още от самото създаване на Национален младежки форум, Дружество за ООН в България е сред активните му членове.

Предстои да се проведе информативно събитие, посветено на Деня на Устава на ООН, което ще се проведе на днешния 26 юни 2023 година в Огледалната зала на СУ "Свети Климент Охридски".

Събитието започва в 18:30 часа и се фокусира върху подкрепата на младежкото участие в различни области и представянето на успешни проекти на българската младеж на международно ниво.

Целта на събитието е да се просветят участниците за важността на активното включване на младежта в процесите на вземане на решения и да се представят успешни инициативи, които българската младеж е реализирала на международни форуми.

В рамките на мероприятието ще бъдат споделени опитите и успехите на българската младеж, които се свързват с нейното представяне на международни събития. Сред тях са участието в Комисията за Социално Развитие на ООН в Ню Йорк, Младежкия Форум на ECOSOC в Ню Йорк и семинар във Виена, организиран от Европейската мрежа за устойчиво развитие.

Този среща представлява възможност за участниците да се запознаят с важността на младежкото участие в съвременното общество и да се вдъхновят от успешните примери.

Ето какво каза в ефира “Нашият ден“ Божидар Александров, бивш председател на младежката секция към дружеството за ООН в България, за събитието и за организацията.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05