Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

1130 години Велики Преслав – история на цял един народ

15
Снимка: Димитрина Кюркчиева

Под този наслов старопрестолната българска столица Велики Преслав наскоро беше домакин на престижен международен културен форум. Шестото му издание завърши на 23 юни с церемония по награждаване в подножието на Златната църква на цар Симеон Велики от Х век. Тържеството бе под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Културният форум за талантливи деца и ученици е посветен на 1130-годишнината от обявяването на Велики Преслав за столица на България и се осъществи с международно участие – гостуваха представители на Австрия, Канада, Италия, Испания. Бяха наградени млади творци в различни арткатегории. Журито обедини специалисти от Министерството на образованието и науката, от Съюза на българските журналисти, от Софийския университет, доказани фотографи и художници, музейни работници и др.

Идеята за престижното артсъбитие е на началния педагог Славка Савова от преславското училище "Св. Св. Кирил и Методий“". Нейният ентусиазъм за организирането на международен културен младежки форум във Велики Преслав радва организатори и участници вече шеста година.

В "Артефир" можете да чуете репортаж, който носи атмосферата от церемонията и награждаването на Шестия международен културен форум "1130 години Велики Преслав". Тържеството започва с химна на старата столица и завършва с покана за предстоящия фолклорен събор "Петровска китка", който ще бъде център на народното творчество на 30 юни, 1 и 2 юли тази година в боровата гора, близо до старопрестолните руини.

А на 29 юни пак там ще има празник в храма "Св. св. Кирил и Методий" – поводът е 1130 години от обявяването на Велики Преслав за столица на България.

Чуйте репортаж на Димитрина Кюркчиева в звуковия файл.