Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панчугов: България трябва да се върне в смисления разговор за новата архитектура на сигурността в Европа

Какво разбра българското общество след посещението на украинския президент?

Буруджиева: Положението в страната е много тежко, за да трябва Зеленски да дойде, за да почнем някакви диалози

Снимка: БГНЕС

"По темата за Украйна се е подхождало винаги изключително колебливо от страна на българската политическа класа, която и към този момент е малко сложно да обясним причините, поради които България в същност подкрепя Украйна“.

Това мнение изказа пред БНР политологът и университетски преподавател Христо Панчугов.

Христо Панчугов

Общият разказ е за огромната част от българското общество, която не е на категорична позиция. В рамките на тази война ние видяхме доста разширяване на една сива зона, която не може даде ясна оценка на това дали да принадлежим към ЕС или не.

Политиците, трябва да създадат разказ не само защо помагаме на Украйна, а защо принадлежим там, където сме.

България трябва да се върне в смисления разговор за това как изглежда новата архитектура на сигурността в цяла Европа след края на тази война.

Посещението на президента Зеленски катализира процесите и българските политици да излезнат от зоната си на комфорт, в която са влезнали през последните години.

Необходимо е да продължим да мислим за реформиране на българската система за сигурност. Също така и да мислим за начина, по който ще се включим в следвоенното възстановяване на Украйна, опасявам се, че вероятно ще се наложи и на самата Руска федерация. 

"Онова, което ще продължи, според мен, за съжаление ще бъде пречупено през отношението и възможността да се заемат различни позиции спрямо президентската институция. Тази битка ще започне да прилича на битката срещу Гешев", посочва политологът Татяна Буруджиева.

Тя допълва, че този много важен за нас диалог за националния интерес и мястото на България в конструкцията на сигурността на Европа ще се пречупи и ще премине под егидата "за" или "против" това, което прави президентът Радев, и отношението му към войната и Украйна.

"За първи път дискурсът се обърна за това колко е важно за България това посещение. Това означава, че положението на политическия терен в страната е много тежко, за да трябва Зеленски да дойде, за да почнем някакви диалози", допълва тя. 

Според нея стратегията на правителството е грешна – да трупа дивиденти през външнополитически действия и ходове и да се обръща към вътрешната публика и да казва, ето, вижте, колко сме велики и колко ни харесват навън. Точно по същия начин няма как да направим националния си диалог и консенсус около нашия национален интерес, стимулирани единствено само отвън.

При вчерашното си посещение в България украинският президент е представил списък с необходими на украинската армия въоръжение и  боеприпаси. Този списък обаче не съответства на това, което ще предостави България. 
"На Украйна ще бъде изпратена само военна техника, която няма да застраши боеспособността на българската армия." Това заяви пред депутатите министър-председателят акад. Николай Денков по време на парламентарния контрол днес.

Интервюто на Александър Райчев с доц. д-р Татяна Буруджиева и Христо Панчугов в предаването "Нашият ден" можете да чуете от звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Николов (в ляво)

Димитър Николов: Община Бургас се управлява с любов, екип и доверие

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" в Бургас гостува кметът на града Димитър Николов. Той споделя за предизвикателствата и приоритетите в управлението на Общината и подчертава значението на усилията и сътрудничеството в постигането на успехи. "Такава община се управлява с любов, с екип и с доверие, с много усилия, със скъсани нерви и много..

обновено на 06.06.24 в 10:55

Защо профилактичните прегледи са важни и за пасивните пушачи?

Предварителни данни от онлайн анкета на Медицински университет – Пловдив и Фондация "Грижа за здравето" показват, че два процента от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари, а три процента използват електронни цигари. Резултатите бяха представени на пресконференция на 31 май, Световния ден за борба с тютюнопушенето. Според д-р..

обновено на 05.06.24 в 13:56
Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари с водещия на

Творческа хармония: Семейство художници от Бургас и тяхното изкуство на мечтите

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от Бургас семейство художници, които творят заедно и носят със себе си силата на изкуството и въображението, споделят своите мисли и чувства за творчеството, морето и живота. Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари разказват за своето вдъхновение и как създават своя фантастичен и чувствен свят на..

обновено на 05.06.24 в 11:17
Д-р Мими Виткова

Д-р Мими Виткова: За дефицитите и нуждите на българското здравеопазване

Кога ще бъде подписан нов колективен (КТД) в сферата на здравеопазването и какви реформи са необходими, за да заработи българската здравна система в полза на пациентите?  В "Lege Artis" гостува д-р Мими Виткова – бивш министър на здравеопазването (1995-1997), за да изкаже своето експертно мнение, относно дефицитите и проблемите в структурата на..

публикувано на 05.06.24 в 11:10