Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аритметиката в политиката или защо понякога 1+1=1

Символиката на едно посещение

Снимка: БТА

Каква бе символиката на посещението на президента Володимир Зеленски в София? Какъв урок бе даден на България? Дълбоките корени на дезинформацията и що е това "остра сила". Разговор в "Мрежата" с Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт по национална и международна сигурност.

Символиката на едно посещение

"Не бива да се ограничаваме в символиката на това важно посещение, защото президентът Зеленски дойде, за да благодари на България за подкрепата, за помощта и то не само от  държавата, но и от българските граждани към украинските бежанци, за защитниците на Украйна. Но също така и да поиска конкретна помощ, за да защити украинските граждани, включително и тези с български произход /…/  А иначе с това си посещение, иска или не, президентът Зеленски стана ключов фактор в българската политика и практически се очерта като лидер на  промяната в България. Неслучайно всички политици на промяната, дори кандидати за кмет, държаха да засвидетелстват подкрепа на това, което той символизира – свободата, интегритета, смелостта."

Признанието за България

"Определено е признание за България и за българския народ. Неслучайно беше организирана и срещата с представители на граждански организации, с български граждани, не само с политиците, но в същото време при срещата с президента Радев, трябва да бъда съвсем директен, ние видяхме сблъсъка между дезинформацията и опорните точки на тази дезинформация, идващи от Кремъл, и един ясен отговор от страна на президента Зеленски, който за съжаление  не чувахме през последните месеци от нашите политици.

Урокът на Зеленски

"Очаквах да чуя от президента Радев, че е за подкрепа на Украйна, че Русия не може да спечели тази война и Украйна ще победи …само в тази посока можеше да се върне достойнството на президентската институция, но сега ние сме в ситуация, в която пропагандата и дезинформацията идва от изявления на такива партии като БСП, които спекулират с националния интерес и от страна на президента, който определено не представлява единството на нацията и не олицетворява нашата външна политика. В деня, в който парламентът, заедно с правителството, приемат и подписват декларация, президентът заявява лично мнение на 180 градуса от това, което е прието с мнозинство от парламента и което е подписано от премира. Това означава, че тази когнитивна война, това противоборство на наративи, на послания ще продължи.

Що е  това "остра сила"

"Остра сила" е информационната война, когнитивната война, която е насочена много директно към съзнанието и към чувствата на хората, и наистина руснаците специализират в това от дълго време, защото те го прилагат и като инструмент за контрол над собственото си население, на обществото си. Тази заплаха беше констатирана много ясно във "Визия 2020", която служебното правителство прие през 2014 година. Тогава това предизвика остра реакция на БСП, АБВ, "Атака". Имаше и много ясен план как България да се подготви, защото за нас беше ясно, че това ще е основната заплаха след 2014 година. За съжаление ние изгубихме почти осем години и едва днес се говори активно България да се присъедини към Центъра за противодействие на хибридни заплахи в Хелзинки."

Целия разговор с Велизар Шаламанов можете да чуете в звуковия файл.

Зеленски – дисциплинираният оратор

Между "конфликта" и "войната" или как "чу" знаковите срещи в София доц. Албена Стаменова, преподавател по украински език и литература в СУ "Св. Кл. Охридски", преводач на украинска поезия и проза и преводач на Володимир Зеленски в София. Разговор с нея в "Мрежата".

Как се превежда емоционална реч

"Емоционално. Трябва да отбележа, че емоцията се чувстваше в начина, по който говори г-н президента Зеленски, с интонацията му,  с напрежението на гласа му и с цялото вълнение, което изпитва самия той. От една страна, емоцията  помага човек да се ориентира в контекста, освен това е заразителна, така че и преводачът не може да избяга от нея, когато предава такова силно чувство… Увличащо е. Речта на автора увлича и преводача. 

Езикът на Зеленски е спонтанен, говори на хубав украински и е много последователен, лесен за превод. Зеленски е дисциплиниран оратор и има уверено присъствие пред хора. Клишета и опорки стопроцентово липсваха в речта му, защото не ставаше дума за някаква размяна на заучени реплики. И тематиката на разговорите не беше просто протоколна. Конкретиката на материята е такава, че там няма място за клишета. Още повече, обърнете внимание, че голяма част от това, което стана достояние на публиката, беше реч на президента Зеленски в отговор на въпроси на журналисти и в диалога му с Румен Радев, така че това бяха отговори и те не можеха да съдържат клишета, защото той трябваше да предаде идея, информация, виждане по конкретни въпроси и тези отговори просто няма как да бъдат клиширани и в тези отговори, мисля, че стана ясно как емоцията в самия него се разпалваше, за да бъде максимално красноречив, за да достигне до събеседниците тезата му, а именно, че Украйна е страна, която се защитава. Тя има нужда от подкрепа да води своята отбранителна битка в името на живота, на запазването на живота на украинските граждани и на териториалната цялост, на суверенитета на Украйна – във висша степен благородна кауза."

Целия разговор с доц. Албена Стаменова можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – БТА

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3 март – философия на празника

На празничния ден се взираме в 3 март – повод за обединение или разделение е? Кога и как е утвърден като празничен ден? Събеседници са монах Калистрат Зографски от българския манастир в Атон, автор на изследването "Третият Рим"; журналистът и политическият коментатор Веселин Стойнев и Димитрана Александрова, журналист, изследвал казуса как Трети..

публикувано на 03.03.24 в 13:08

За злоупотребата и изкривеното разбиране на свободата

Божието творение – човекът е създаден със свободна воля. Ограниченията на тази свобода са поставени от първородния грях. Венецът на Божието творение не може да съществува без своята свобода. Без нея не може да има стремеж към съвършенство на духа, но с първородния грях започва злоупотребата с нея. Всеки е свободен да управлява собствената си съдба,..

публикувано на 03.03.24 в 09:20
Силвия Недкова (вдясно) и Михайлина Павлова

Баналността на патриотизма*

Преди дни в сайта "Площад Славейков" журналистката Силвия Недкова публикува текст, посветен на предстоящия ни национален празник и на банализирането на българския патриотизъм. Времето за четене на нейния коментар е точно три минути. Размишленията по него обаче биха отнели много време, а лекуването на последиците от това банализиране – години, ако..

публикувано на 02.03.24 в 09:00

Божидар Буглов: Богат си, когато даряваш

Понякога забравяме колко голяма радост можем да донесем на другите, когато подаряваме от сърце. Щедростта е нещо, което Божидар Буглов от Казанлък разбира по-добре от повечето хора. Той не само подарява, той раздава част от това, което е произвел със собствените си ръце на тези, които се нуждаят. Родом от Пловдив, Божидар и семейството се..

публикувано на 01.03.24 в 11:36

Празнично приветствие от Братислава: Българската детска градина ни честити 1 март

Първи март е един от най–любимите празници на малки и големи. С него поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най–близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по–добро начало.  Стартира "Фестивал на..

публикувано на 01.03.24 в 10:25