Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Димова:

За голямата отговорност, която всички имаме пред думите

Снимка: apollonia.bg

България чества 173 години от рождението на Иван Вазов. По традиция преди броени дни в Сопот беше връчена Националната литературна награда "Иван Вазов”.

"Доколкото словото е призвано да ни прави по-добри и доколкото литературните награди са преди всичко за словото и за отговорността пред него."

Това каза пред БНР писателката Теодора Димова.

Драматургът в програма "Христо Ботев" допълва, че страшните неща винаги са съществували. "Войната, насилието, агресията не са само характеристика на днешния ден.

Духът на Вазов се усеща на всеки ъгъл в Сопот. Той прави хората по-добри, по-сърдечни и по-истински. Странно е да се вижда как духът на един писател променя облика на града, променя хората и отношенията им. Там е като някакво островче от България."  

"Странната е връзка на Иван Вазов с всеки един от нас и тя се обновява непрекъснато. Нашето отношение към него не е константа. Ние не можем да го възприемем на веднъж целия. Ние го разкриваме постепенно от втория, третия или петия път. Понякога се приближаваме, понякога се оттласкваме от него. Той е нещо, към което ни се съотнасяме и се определяме", казва Теодора Димова. 

Тя допълва, че всяко поколение намира своята близост с Вазов и радиопостановките са част от тази близост на слушателите с програма "Христо Ботев" с големия българин.

Според нея трябва да пазим този безспорен дух, да пазим тази любов към България. Да не позволяваме тя да ни се отнема и да се претворява в нещо безвкусно, нещо грозно. Нещо, което едва ли не е срамно да се наричаш патриот, да обичаш отечеството. 

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55

Излезе "Алиса в страната на чудесата" с илюстрации на Салвадор Дали

"Алиса се умори да седи без работа до сестра си на скамейката, тя беше надзърнала един-два пъти в книгата, която сестра ѝ четеше, но там нямаше нито картинки, нито разговори. "За какво ли е такава книга — си помисли Алиса — без картинки и без разговори?" И тъй както си мислеше (доколкото изобщо можеше да мисли в тая горещина, която я..

публикувано на 04.05.24 в 13:32