Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ели Скорчева и "Кристалният глобус"

Актрисата след успеха в Карлови Вари – един разговор в "Кино с думи" за "Уроците на Блага" и признанието след 30 години отсъствие от екрана

Когато положението не е "като на кино", а "като в живота" и екранът е най-точният достоверен източник на историите, на които искаме да вярваме, едва ли в момента има причина да говорим за друг филм освен за "Уроците на Блага" на Стефан Командарев. Филмовият критик и колумнист във "Варайъти" Гай Лодж определи големият победител в тазгодишното 57-о издание на Международния филмов фестивал Карлови Вари като "завладяващ, горчив и въздействащ социален трилър". Според Лодж с този филм Командарев "не се страхува да тества границите на реализма" и показва много от наболелите проблеми в българското общество.

"Има нужда от това да бъдат посочени нещата, които не са наред. За да започне някой – не веднага, но стъпка по стъпка – да работи в посока нещата за българите, за живота им в България, за бита им да се подобряват наистина", каза в ефира на "Кино с думи" Ели Скорчева, актрисата, която влезе в ролята на Блага след 30-годишно отсъствие от екрана и за това спечели наградата за най-добра женска роля на филмовия фестивал в Карлови Вари.


"Уроците на Блага", който завършва своеобразната трилогия на "Посоки" и "В кръг‘, е разказ за 70-годишната вдовица Блага, вече пенсионирана учителка, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания, като ги хвърля през прозореца. Осъзнавайки, че няма как да си върне парите, които събира за надгробна плоча на починалия си мъж, тя приема примамливо, но и подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да погазва всичките си принципи. Сама тръгва да търси справедливост и докато се губи в моралните си ценности, става част от същата схема, на която се е превърнала и в жертва. Гай Лодж смята, че развръзката е откровено провокативна и може би ще раздели зрителите с въпроса "А вие какво бихте направили?".

Според Ели Скорчева това ще бъде хубаво, защото ще предизвиква дебат. Филмът е зареден с много хуманизъм и уважение към човешката личност и иска да вдъхне кураж на хората от третата възраст.

"Всеки човек избира сам как да реагира на това, което ще види – казва още Скорчева. – То зависи от характера му, от интелекта му, от познанията му. Ако щете, и от това, което му се е случило тази сутрин, в която е станал. От всичко зависи начина, по който ще види филма. Но желанието ни е било наистина по някакъв начин да се отблагодарим на тези хора, да се опитаме да кажем, че е много важно достойнството им да бъде запазено."

В отзива си филмовият критик Гай Лодж отбелязва успехите и на другите филми на Стефан Командарев – "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" спечели множество награди и беше предложен за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм през 2010 гадина, а "Посоки" участва в програма "Особен поглед" на кинофестивала в Кан – но смята, че именно "Уроците на Блага" е пробивът му в световното арткино. Той ще донесе повече и по-големи успехи на Командарев. Като най-голямо предимство на филма Лодж посочва това, че за разлика от предишните продукции на българския режисьор, които са изградени от няколко паралелни истории, тук фокусът е върху един персонаж и неговата история.

Неслучайно критикът обръща внимание и на силното присъствие на Ели Скорчева, като изтъква, че играта ѝ е "превъзходна". "Завръщайки се на киноекрана – пише той – българката актриса не показва дори и намек за отпуснатост в изискваща, силно присъстваща роля, която изглежда изписана в особеностите на нейното забележително лице".

Самата Ели Скорчева казва, че никога не е спирала да играе във фантазиите си. Дори разказа кой точно поддържа въображението ѝ – нейният френски булдог Джей, който е дракон вълшебник. Актрисата споделя, че винаги се впуска с ентусиазъм във всяка работа, с която се захване, и обикновено успява в нея.

"Това не е безсмислена амбиция, това е състезание със самата мен. Аз изследвам собствените си граници – докъде мога да стигна, колко мога да си позволя, мога ли още – и още не съм ги стигнала."


Франк Шек от "Холивуд Рипортър" пише, че в ролята си на Блага Скорчева предизвиква респект като по-възрастната от нея Симон Синьоре или Ингрид Бергман. Нейното запомнящо се изпълнение допълнително отличава драмата на Командарев. Той е на мнение, че филмът е прекрасно изследване на личността на една безкомпромисна жена, която коригира неправилната граматика на всеки срещнат, но открива, че самата тя е способна да прави грешки. Според световната и българска критика, а изглежда и двете журита на Карлови Вари, защото филмът спечели и трета награда – тази на екуменическото жури, която се връчва на филми с фокус върху социалните, политическите, етичните и духовни ценности – актрисата добавя голяма тежест на ролята и отдаденото ѝ и всепоглъщащо изпълнение служи като основа на "Уроците на Блага", а самото ѝ завръщане на екрана е събитие само по себе си.

"Станиславски го е измислил много отдавна и оттогава няма нищо по-добре казано за технологията на актьорската работа – обясни в "Кино с думи" Ели Скорчева по повод превъплъщението си. – Не се мисли за въздействие, не се мисли за резултат, не ви занимава как ще изглеждате. Мислите само за задачката, целта и действието, само за тези три неща. Кое е онова действие, което ще ви помогне да постигнете задачата, която героят си е поставил – не вие, героят – и става."

Ели Скорчева е придирчива към предложенията, които получава. Дори дълго отказва да приеме ролята във филма на Въло Радев "Адаптация", която е първото ѝ екранно участие и първата ѝ главна роля в киното. Всъщност тогава е била предпазлива, защото още не е познавала начина на работа в седмото изкуство, а днес именно участието ѝ в този филм я прави взискателна. Що се отнася до "Уроците на Блага" и работата със Стефан Командарев, тя казва:

"Не мога да ви опиша с какво удоволствие, желание и енергия приех това предложение. Светкавично го приех. Защото и него много уважавах като творец и продължавам да го уважавам, и сценарият много ми хареса. А след като и работих с него, аз даже не знам как ще мога да работя с човек, който няма толкова високи изисквания."

Ели Скорчева подчертава и колко е приятно да се работи с целия екип на Стефан Командарев, в който всички се подкрепят и си помагат.


В "Уроците на Блага" тя си партнира с Ивайло Христов, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов и Асен Блатечки. Абсолютно равнопоставен партньор има обаче и в лицето на Герасим Георгиев-Геро, който изобщо не се показва в кадър, а играе само с гласа си. Кулминацията на драматичния диалог във филма всъщност е изведена именно от нея и Геро, при това напълно достоверно.

А за значението на голямото признание, което получава филмът на Командарев и самата тя като актрисата, изиграла главната роля, добавя:

"Предстои да разберем какво означава, защото ние всъщност сега стартираме. Неочаквано за всички, с такъв летящ старт. Очаквахме някакъв успех, очаквахме, че филмът ще бъде приет добре, но чак така наистина не очаквахме. При всички случаи обаче това е крачка напред в това да се постави българското кино по-далеч на световната карта. Това е успех за всички кинотворци в България, това безспорно ще изстреля и Стефан по-далече в световно кино, надявам се. Предстоят ни още фестивали, получаваме още предложения, те даже не спират да валят. Предстои ни да се види филмът по света, той там вече се разпространява, по-късно и в България. Искаме да видим реакциите на публиката. Искам, когато колегите ми, които се занимават с кино и с театър видят това, тогава да разберат дали ме смятат за добра или не, да разберат колко е добра актьорската ми кондиция. И тогава се надявам да получавам предложения, тогава се надявам това да продължи, да не спре. Няма да съм отчаяна и ако спре, но не вярвам в това."

Ели Скорчева вярва в благата вест, която всъщност носи филмът – и като смисъл, който се крие зад името Блага, и като послание. А в звуковия файл можете да чуете още за това:
• какво е усещането публиката да те аплодира дълго и на крака;

• кое кара актрисата да не симпатизира на всяка цена на популярността;
• кои роли са компромисни;
• в какво се крие усещането за свобода;
• защо трябва да сме по-будни, да го живеем този живот и да се радваме на успеха на другите;
• и кои са уроците, които Ели научи от Блага?

"Уроците на Блага" ще се срещне с българската си публика наесен. Първо на "Златна роза" 2023, а веднага след това ще открие и "Киномания". Официалните му прожекции ще бъдат последвани и от кинопоказ в цялата страна.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35
Мира Сталева

Отвъд червения килим на фестивала в Кан

Разговор в междузвездното пространство – за изминалия фестивал в Кан , след който предстоят редица бляскави кинофестивали като този в Карлови Вари. Гост в "Артефир" е Мира Сталева – продуцент, директор на София филм фест, член на Европейската филмова академия и модератор в секцията "Мрежа на продуцентите", която е част от индустриялния..

публикувано на 01.06.24 в 09:40

Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни

С "Великденско вино" от Константин Илиев започва на 1 юни традиционният Международен театрален фестивал "Варненско лято”. Постановката е на Явор Гърдев, а ролите изпълняват актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов. 32-рото издание на "Варненско лято" продължава до 15 юни с двайсет и осем заглавия на живо, на киноекран и онлайн. Тази..

публикувано на 31.05.24 в 16:25