Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благослав Михайлов: Въпрос на национална сигурност е да се ограничава руската пропаганда

Благослав Михайлов
Снимка: Николета Атанасова

Какви са различните наративи на антиевропейската пропаганда, през какви лица и канали влизат в обществото ни и защо е опасна коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Благослав Михайлов от платформата "Стража", блогър със собствен канал в YouTube.

"В интернет постоянно сме засипани с пропаганда и е нормално човек да иска да направи нещо по въпроса. Първото видео, което направих беше за щурма на кино "Одеон", когато разбрах, че група хора отишли да тормозят други хора, защото искат да гледат някакъв филм. Тази проява ме шокира, защото си казах, че това може да се случи, ако реша да отида дори на изложба и някой реши, че тази изложба е някаква си... Защото този филм не е какъвто казват, че е – в него няма нито педофили, нито гейове. Да не говорим, че двете неща нямат нищо общо помежду си, както е решила партия "Възраждане".

Защото този щурм беше предизвикан от митинга на "Възраждане" в същия ден и самият Костадинов насъскваше хората срещу този филм. Това е изключително притеснително.

След като разгледах внимателно видеата, които тези хора от щурма бяха публикували, защото то това е целта на пропагандата – да снимаш и да я пускаш във фейсбук, например. Та, след като ги разгледах внимателно реших да разгледам и самата реторика на "Възраждане", защото след тези прояви, а и след проявите им в парламента, които бяха още по-скандални започна да се говори за забрана на "Възраждане".

Аз преди това не се бях замислял за такава забрана на партия, защото това е много крайна мярка за една демократична стана, каквато е България. А и си мислех за тях, че са някакъв капсулиран феномен, в който те си пишат някакви тъпотии във фейсбук, срещат и си говорят същите тъпотии, но сякаш си беше ограничено сред тяхната група.
Обаче, това много се промени, защото техните насилствени прояви стигнаха до парламента, където те отиват да се бият с други народни представители, не дават на депутати да говорят от трибуната на НС и изведнъж човек започва да си казва – а бе, може би този феномен не е толкова капсулиран, може би в тях има нещо, което може да гръмне в обществото и да доведе до по-жестоки прояви по улиците.

Затова разгледах техните прояви и исках да видя, ако отида на техен митинг какво ще чуя. Като изгледах видеата им от страницата им във фейсбук бях втрещен. Например от митинга против кабинета Денков-Габриел, гледах Костадинов, който сее омраза и негативна реторика към някаква абстрактна група от "национални предатели".

Замислих се, кой ли влиза в тази група на "националните предатели", може да съм аз, може да сте вие... Според Костадинов и другите от партията му, като минимум "национални предатели" са всички политици, освен представителите на "Възраждане", цялата изпълнителна власт, дори всички военни, които следват заповедите на правителството. Защото Костадинов призовава всички военни да не изпълняват заповедите на правителството, а ако ги изпълняват, "Възраждане" предвижда възмездие за тях, когато дойдат на власт, разбира се.

Какво е възмездието според "Възраждане"? Това, което аз успях да хвана от моите наблюдения е, че има три нива на тяхно възмездие.

Важно е да се каже, че Костадинов има и по-мека форма на своята реторика. Ако говори пред БНТ, той би казал нещо от сорта – искаме всеки да си получи наказанието спрямо закона. Тоест, един вид той е просто застъпник на законите и Конституцията. 

Когато е по-разгорещен ще каже нещо такова – всички знаем, че националните предатели заслужават смърт! А, ако е много въодушевен, казва, че сме знаели къде е мястото на "националните предатели" – "на онзи остров"! И в този момент всички негови поддръжници започват да крещят – "Белене". Той между другото никога не казва "Белене" в прав текст, може би нарочно не го казва, но всички знаят за какво става въпрос.

Още по-интересно беше по време на дебатите за референдума за еврото в НС, където Цончо Ганчев дори се изкара жертва, е едва ли не него щели да го пратят в "Белене.

Много важно нещо за "Възраждане е, че когато някой им каже – ти си "Х", "Възраждане го обръщат на – не, всъщност, ти си "Х". Примерно някой им казва, че са фашисти, защото искат еднопартийно управление на страната, насаждат омраза срещу малцинства, все неща, които са фашизъм по учебник. В този момент от "Възраждане" отговарят, че не, фашисти са тези, които искат да забранят партията им. Но в цял свят фашистките партии са забранени, нали? И те нямат място в демократичните общества, защото искат да постигнат целите си чрез насилие, както и "Възраждане", които призовават военни и държавни служители към неподчинение, което си е да призоваваш към държавна измяна. А после казват на другите, че те са държавни изменници."

"Моделът" на Александър Дугин и пропагандата

"Всичко това идва от Русия. Когато се впуснах в тази "заешка дупка", започнах да слушам Дугин. Цялата пропаганда е по негов модел. Философията на Дугин е, че обективна истина няма и твърди, че те в Русия си имат тяхна истина. Той казва, че вярва на пропагандата, защото това е тяхната руска истина и който упреква Русия, че е еди каква си, тя, Русия ще отговори, на тези, които я упрекват че всъщност са такива. По този модел всяко обвинение към Русия веднага се обръща на 180 градуса. Това се вижда на много равнища и в България. Русия напада суверенна държава и всички, които подкрепят Русия казват – ние сме за мир. Това е точно по Оруел – тотално отричане на обективна реалност. Нашите социални мрежи са завладени от руска пропаганда. Днес, когато Русия е обявила война на цяла Европа и е въпрос на национална сигурност да се ограничава руската пропаганда. "

Целите на руската пропаганда

"Една от основните им цели е България и цяла Европа да са раздирани от вътрешни конфликти. Те го постигат чрез подривна дейност. Другата им цел е евроинтеграцията да се забавя, защото колкото е по-сплотен ЕС, толкова ще е по-силен срещу Русия. От тази гледна точка Русия ще използва каквато прослойка от обществото може, за да си проповядва геополитическите цели."

Как да се въздейства на руската пропаганда

"Според мен, основният фокус в политиката на България оттук нататък трябва да е политиците да помогнат на хората да видят ползите от ЕС, защото тези ползи не достигнаха до голяма част от гражданите през годините. Защото, ако на един човек животът му всеки ден става по-добър той няма да е изнервен и ядосан, а "Възраждане" няма да съществуват. Радикализацията на обществата идва заради икономически фактори и върху това трябва да помислят нашите политици."

За "трите стълба" на руската пропаганда, лицата и каналите през които тя "говори", както и за "безродниците", пилона на Рожен и защо българското общество вярва на руската пропаганда слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ателие по шах – форма на социално общуване

Ателие по шах, като форма на социално общуване, организира Фондация "Конкордия" вече втора година. Неговият съосновател, Иво Ванчев , говори в "Нашият ден" за това как сесиите по шах се превръщат в житейски уроци и за нуждите на клуба, за да продължи дейността си.  Една от най-добрите форми на учене е играта, а шахът безспорно умее да приобщава и..

публикувано на 27.02.24 в 15:30

Технологиите при лечение на редки болести напредват. Къде е България?

Технологиите вече позволяват да се диагностицират много повече редки болести, като подобрят възможностите за ранна диагностика и терапия. Д-р Антоанета Тончева, генетик и молекулярен биолог, споделя своите мнения за значението на ранната диагностика на редките болести, които често са генетично обусловени. Такава диагностика може да доведе до по-бързо..

публикувано на 27.02.24 в 12:03

Пловдивският университет с победа на престижно състезание по международно право

Отборът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" спечели Националните кръгове на най-престижното състезание по международно право Phillip C. Jessup. Те се проведоха между 16 и 18 февруари 2024 г. в Съдебна палата в София. Отборът победител е в състав Вяра Трифонова, Григор Пейков, Дебора Михалева и Мария Гинева с треньори Антоний Гатов и..

обновено на 27.02.24 в 11:30
Дарко Ангелески и Петра Димитрова

Коктейлният вкус на София

Майсторството и въображението в използването на различни аромати, съставки и текстури. Как се съчетават класически рецепти със собствени интерпретации? За  коктейлната култура в България и вкусът на софиянеца – разговор в "Нашият ден" с  бар майстора Дарко Ангелески и съпругата му Петра Димитрова.    Какъв е вкусът на София - розата,..

публикувано на 27.02.24 в 10:23
Здравко Делчев

Патриотизмът през очите на един осмокласник

С приближаването на Националния празник – обръщаме се към темата за България и патриотизма. Осмокласникът Здравко Делчев от ЕГ "Иван Вазов" – Пловдив споделя в "Нашият ден" впечатления от  ученическото пътуване до Страсбург, от което се е завърнал скоро.  След Европейския парламент една от важните спирки на ученическата делегация е българското..

публикувано на 27.02.24 в 09:12