Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Петров със скулптурната серия "Вградената невеста" спечели наградата "База" 2023

16
Виктор Петров
Снимка: @sofiacityartgallery

Софийска градска художествена галерия за 16-и път е домакин на престижния Международен конкурс-изложба, известен като Наградата за съвременно изкуство "База", 2023. В основата на това събитие са Институт за съвременно изкуство - София, фондация „Едмонд Демирджиян“ и фондация „Лъчезар Цоцорков“, както и Фондация за гражданско общество - Ню Йорк.


В конкурса могат да участват само автори до 35 години. Номинирани тази година за "База" са седем активно работещи български художници – Алина Папазова, Вероника Десова, Виктор Петров, Ивелина Иванова, Калина Мавродиева, Мартиан Табаков и Никола Грозданов. Кураторът на изложбата и конкурса Марина Славова.

Ще припомним някои от носителите на наградата "База" досега – това са такива артисти като Рада Букова, Викенти Комитски, Кирил Кузманов, Мартина Вачева, Мария Налбантова, Марта Джурина.


Малко за историята на този конкурс-изложба "База" разказва Марина Славова в звуковия файл. Ще припомним обаче, че Наградата "База" е основана през 2008 година по инициатива на Мария Василева и нейни бяха първите думи вечерта на откриването, в препълнената зала на втория етаж на СГХГ.



Носителят на Наградата "База" тази година – е художникът Виктор Петров, артист, израсъл в Плевен, но в момента живее и работи в Берлин. Скулптурната серия "Вградена невеста" се позовава на легенда от българския фолклор.

Ето и първите думи на Виктор Петров, сред шума на залата след награждаването:


Виктор Петров е роден през 1991 г. Израснал е в Плевен, а в момента живее и работи в Берлин. Учил е в Университета за изкуство и дизайн в Хале, Германия, както и в Университета по изкуствата в Берлин, където през 2021 г. завършва обучението си при проф. Моника Бонвичини. Неговата дипломна работа е отличена с наградата UdK Art Prize, наградата Ursula Hanke-Förster, както и със стипендията Karl Hofer. В работата си изследва връзката между социалното, архитектурното и политическото тяло. Неговите инсталации и скулптури разкриват динамиките на власт, вписани в обекти, структури и междуличностни отношения. Начална точка на дългосрочните му проекти са различните видове структурно насилие и техните банализирани форми на проява в ежедневието.

Снимки: ФС на СГХГ
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03
Иван Кюранов

Красотата в изложба на Иван Кюранов

Иван Кюранов излага свои творби в самостоятелната си изложба "Красота".  Тя съчетава различни подходи и смесени техники – от класическите маслени бои върху платно до съвременни, стилизирани технологични постмодерни трактовки в областта на индивидуалните живописни интерпретации и взаимодействия с фотоизображения, използвани като базов материал.  Някои..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Феникс Върбанов и мъртвото течение в голямата човешка авантюра

Българското, китайското и френското се пресичат в житейското и творческо ДНК на художника Феникс Върбанов , роден от легендарната любов на художника Марин Върбанов (Ван Ман) с китайката Сун Куей. Тази вечер в галерия "Аросита" от 18 ч. художникът ще открие изложбата "Мъртво течение". За първите творчески искри, живота между три култури и..

публикувано на 16.05.24 в 12:45