Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тристан и Изолда" на Байройтския фестивал през 1969 година

Биргит Нилсон и Волфганг Виндгасен
Снимка: pinterest.com

В съботната вечер (29 юли от 20 часа) ще звучи музика от Рихард Вагнер.
Поводът: през 2023 светът отбелязва 210 години от рождението на гениалния композитор. Всеки път, когато си припомняме "Тристан и Изолда", изживяването наистина е невероятно. Премиерния спектакъл в Мюнхен на 10 юни1865 г. ръководи Ханс фон Бюлов. Поставят операта в Лондон и Виена, а след смъртта на автора Феликс Мотл я представя в Байройт.

Ще надникнем в архивите на фестивала, изданието от 1969 г. Режисьор е Виланд Вагнер, диригент – Карл Бьом, а главните роли са поверени на Биргит Нилсон и Волфганг Виндгасен.

"Тристан и Изолда" се появява в разгара на работата върху тетралогията "Пръстенът на нибелунга", но сюжетът по келтска легенда от 13 век така обсебва Вагнер, че всичко друго остава на заден план. През 1859, само за две години, завършва едно от най-страстните си творения. Вдъхновено без съмнение от изпепеляващата любов към Матилде Везандонк. По това време Вагнер е в Швейцария – в изгнание след погрома на Дрезденското въстание. Все по-силно му влияят философските възгледи на Шопенхауер. Оттам и песимистичният колорит, който придава специфично звучене на гениалната партитура. Според автора на "Тристан и Изолда" любовта е и живот, и смърт. Денят е враг на влюбените, принудени да крият чувствата си. Нощта – техен най-верен приятел и закрилник. Непоносима е мисълта за раздяла, затова смъртта е единствен изход. Във всецялата отдаденост Вагнер открива истинската любов, лишена от суета и всякакви условности.

Наричат "Тристан и Изолда" най-великата музикална поема за любовта, победила смъртта. Опера, която в най-голяма степен отразява новаторските търсения на Рихард Вагнер. Невиждан по мащабите си епос: прочутата сцена на Тристан и Изолда из второ действие трудно може да се нарече дует – та нейната продължителност побира цяло действие в обичайния смисъл на това понятие. Музикалната тъкан е изградена от сложна плетеница от лайтмотиви, а гениалните тристановски хармонии и днес удивляват познавачите. Божествените дължини пък с рядко срещана романтична приповдигнатост, доведена до невиждан екстаз, са сериозно изпитание и за най-добрите.

Имате шанса да чуете сопраното Биргит Нилсон като Изолда. "Винаги съм се усещала в свои води в драматичните роли. Там има предизвикателства! Не обичам да пея тихо и романтично, изнервям се. Що се отнася до това, колко пъти съм умирала от любов на сцената като Изолда: точно 209 пъти! Смятам, че това е световен рекорд", твърди Биргит Нилсон.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гала на българската култура и музика във Виена

По повод най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, пианистката Донка Ангъчева, заедно с австрийска цигуларка Лидия Байч, организират бляскав Гала концерт, за да почетат българския принос към европейската музикална сцена и култура. Концертът ще се състои на 25 май, от 19.30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:25

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15