Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансова грамотност, преведена на езика на децата

Често се затрудняваме да обясним на децата си сложни понятия като лихва, банка или кредит. Или пропускаме да разясним подробно тези думи и се надяваме, когато някой ден се сблъскат със света на възрастните, да научат тяхното значение в движение и да се ориентират достатъчно добре в него.

Младен Запрянов е автор на първата българска книга, опитваща се да даде основни представи на децата за финансовия свят, който ги заобикаля и за който често избягваме да говорим – "Финансова грамотност за деца с Пеги и Мози". 

В рамките на поредицата, предназначена за деца между 4 и 8 години, две катерички успяват да разяснят на малките читатели понятия като банка, застраховка, наем, кредит, лихва, пари по разбираем начин, през забавни истории. Това позволява децата да разберат с лекота смисъла на тези понятия и да изградят основа, която да бъде надграждана в следващите периоди на израстването им.


Всяка от книжките съдържа и страничка за родителите с въведените понятия, за да им помогне да продължат разговора и за да им дадат идеи за действия, които подпомагат дълготрайното усвояване на наученото и изграждане на полезни навици. Съдържанието на книжките от поредицата е консултирано с педагог.

Чуйте какво още разказа авторът Младен Запрянов за книжната поредица в рубриката "Семейна библиотека":


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал "Пясъчни творения" с осмо издание в Балчик

На 6 юли плажът "Двореца" в Балчик – в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, ще стане домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Участниците ще имат на разположение един час, за да сътворят най-красивото, на което са способни, от пясък и с дарове на морето, а жури от професионалисти в областта на културата и..

публикувано на 27.06.24 в 11:51

Литературен гид: Какво да четем през лятото?

Водещият на "Нашият ден" Светлозар Желев влиза в ролята на литературен гид, за да предложи на слушателите няколко книги, които обещават леко, любопитно и вълнуващо лято . След наситеното с напрежение първо полугодие може би е необходим плавен преход към безгрижието на ваканционните дни. Чудесно средство за неговото осъществяване е новото..

публикувано на 27.06.24 в 09:08

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" обяви своите лауреати

Завърши деветото издание на международния фестивал "Българска душа на Святата земя" , който се провежда в израелския град Бат Ям.  Тази година фестивалът беше в онлайн формат заради драматичните военни действия в Израел – организаторите не пожелаха да рискуват сигурността на участниците, които досега пристигаха от цял свят, за да присъстват на..

публикувано на 26.06.24 в 11:52

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05