Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Горещите точки на света през погледа на ангажираната журналистика

| Интервю
Ерик Валенчич
Снимка: bsf.si

Ерик Валенчич е независим журналист, военен репортер и един от най-добрите познавачи на Близкия изток. Като репортер той вече е рискувал живота си в Ирак, Сирия, Палестина, Египет, Либия, Судан, Афганистан… 

Занимава с международна политическа журналистика и изследване на социалните проблеми още от края на 90-те години. Завършил е политология в Люблянския университет и е работил за независимото Радио "Студент", списание "Младина" и Словенската национална телевизия. 

Освен в споменатите в интервюто места през годините е бил и в Израел /Палестина, Ирак, Афганистан, Иран, Грузия и още много други горещи точки. Пише и художествена литература, базирана на впечатленията му от различните страни, които е посетил.

На фестивала на автиавторитарната литература, провел се в Любляна, Словения, между 6 и 9 юли, Ерик Валенчич разказва повече за своите преки впечатления и коментари относно политическата и военна обстановка в Западна Африка, Либия, Сирийски и Турски Кюрдистан и Украйна от последните десет години.

Чуйте разговора с Ерик Валенчич в звуковия файл.

Снимка – bsf.si

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Центърът и кметството в село Илинден

Известните личности на село Илинден

Хаджидимовското село Илинден е последното населено място, преди границата ни с Гърция. В близост до него е изграден ГКПП Илинден - Ексохи. Разположено е в северните склонове на планината Стъргач и се намира на 14 километра от общинския си център Хаджидимово и на 18 километра от град Гоце Делчев. До 1951 година името на селото е Либяхово. През XIX..

публикувано на 09.12.23 в 09:45
Емилия Димитрова-Данкова  (вляво) с адвокат Лора Георгиева от АКФ

Регионалната журналистика и битката ѝ с вятърните мелници – докога?

За четвърти път Антикорупционният фонд връчи наградата си "Червена линия". Получават я журналисти от печатни издания, електронни и онлайн медии, които чрез свои материали са осветили случаи на корупция и са допринесли за утвърждаване на принципите на върховенство на правото в България. Емилия Димитрова от платформата "За истината " спечели..

публикувано на 09.12.23 в 08:50
Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за..

публикувано на 08.12.23 в 15:45
Снимката е илюстративна

Доброволна делба – справедливо разпределение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Иван Пейчев от София е съсобственик на своята сестра на едно дворно място във вилна зона Банкя с площ около 1700 кв.м. От една година между двамата тече една кореспонденция във връзка с делба на този имот. Цели се доброволно..

публикувано на 08.12.23 в 14:10

Честит празник, студенти!

Българските студенти отбелязват своя празник. Този ден е символичен за всички, които се стремят към знание и образование. Историята на студентския празник се свързва с инициативата на проф. Иван Шишманов през 1897 г., когато той предложил да се установи специален ден за висшите училища в България. През 1902 г., след решение на Академическия..

обновено на 08.12.23 в 13:11