Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои петото издание на фестивала "Арлекино и Марионета"

Дидо Мачев и Мариета Ангелова
Снимка: Ангелина Грозева

Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" ще се проведе за поредна година от 5 до 10 август в Созопол. Тази година представления, като част от програмата, ще се играят и в Черноморец. 

Неслучайно фестивалът се заражда и се развива в "люлката" на европейското културно наследство – Стария град на Созопол. Още първото издание на фестивала е открито от символа на българското културно наследство, а именно вокалното чудо "Банските старчета". Много е важна мисията на фестивала, изкуството да достигне до всеки и да отиде при хората, споделят организаторите Мариета Ангелова и Дидо Мачев.

ЮНЕСКО определя жанра комедия дел арте за изключителен пример на европейско културно наследство. Като жанр тя присъства във всяко издание на фестивала. Тази година са потвърдили своето участие следните чуждестранни трупи: майсторите от комедия дел арте – известната трупа "Омфалоз"(Италия) със спектакъла си "Клоунско кабаре" (клоунада за малки и големи; без думи); прочутият театър "Романтика" (Франция) в коопродукция с Университетски театрален център "Чезаре Куеста" (Италия) със спектакъла си: "Близнаците" (Комедия дел Арте по Голдони и Плавт, на италиански език, с либрето на български); популярният театър "Ромео" (Австрия) със спектакъла си "Срещи" (комична пантомима). Изборът на тази селекция във фестивала е още един пример за надграждане и развитие на начините за опазване на културното наследство.

Спецификата на селектираните жанрове премахва езиковата бариера – условният език на куклата, мимът, клоунът, маската, танцът, песента са разбираеми за всички хора по света.

Повече чуйте в звуковия файл в разговора с Мариета Ангелова и Дидо Мачев.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Урок по летене": филм за един куклен спектакъл и силата на приятелството

Документалният филм на Светлозар Георгиев "Урок по летене" разказва за създаването на българо-японския спектакъл "История за чайка и банда котараци" по Луис Сепулведа с режисьор Катя Петрова. Филмът представя работата по двуезичния проект, реализиран от японския театър "ПУК" и Столичния куклен театър. Документалният разказ проследява актьорите,..

публикувано на 18.09.24 в 16:24

Роберт Леви с нова поетична книга

Роберт Леви, поет, има магистърски степени по Българска филология (1995, СУ "Свети Климент Охридски") и по Културна и социална антропология (1998, СУ "Свети Климент Охридски"). През годините е натрупал богат професионален опит – от строителен работник до сценарист на документални филми, и в момента живее във Франкфурт, Германия, където работи като..

публикувано на 18.09.24 в 15:12

"Хай хай, Япония" с литературно турне в България

Най-новата книга на Юлияна Антонова-Мурата е колекция от кратки разкази послания, дошли от далечна Япония. Те са не просто импресии от екзотична земя, която доскоро бе на практика тера инкогнита за всички българи, а деликатни миниатюри от внимателно подредена изложба, която ни разказва за страна, отдалечена не само географски и исторически, а..

публикувано на 18.09.24 в 13:45

Юбилейна изложба на Валентин Дончевски на "Шипка" 6

Известният в съвременното българско изкуство художник Валентин Дончевски представя в галерията на "Шипка" 6 своята мащабна юбилейна изложба, проследяваща творческите му търсения през последните години. Изложбата, озаглавена "Рефлексии", съдържа близо 300 произведения – на хартия и платно и създава един сложен "сублимат от чувства, реакции,..

публикувано на 18.09.24 в 09:32
От спектакъла „Неведение“

Народният театър очаква "Неведение" за 50-и път

Спокоен, мъдър, казва само толкова – колкото иска, осъзнат и приел себе си, обичащ се. Такъв е човекът на 50, такъв е и моноспектакълът, който се играе за 50-и път. Жив, дишащ с публиката си, с енергия, която те превзема и замисля. Тежи си на мястото и е повече тук и сега от всякога. А мястото е Голямата сцена на Народния театър, моноспектакълът –..

публикувано на 17.09.24 в 10:38