Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Импровизацията е невъзможна без подготовка

Журналистът Джеки Бенадов събра в книга най-доброто, което е създавал през годините

Журналистът Джеки Бенадов събра в 316 страници най-доброто, което е създавал през годините – интервюта, пътеписи, импресии, очерци и нарече книгата си "Моята журналистическа картография".

Синът на известния писател Хаим Бенадов и дългогодишен зам.-редактор на в. "Стършел", посвещава първите седем години от журналистическата си кариера на БНР, а името е плътно свързано с дървеното човече Бърборино, любим герой на децата от близкото минало, защото той е авторът на текстовете, които изпълнява актьорът от Народния театър Емил Стефанов.

Джеки Бенадов гостува в "Мрежата" на програма "Христо Ботев" и споделя, че това връщане в сградата на Радиото силно го е развълнувало, защото първите седем години са най-важни, а неговите първи 7 му ги е дало именно БНР.

Журналистът трябва да бъде подготвен

"Подготовката се подценява от по-младите колеги. И когато те отиват на среща със събеседник, понякога задават  въпроси, които будят недоумение и даже съмнение за интелекта на този, който ги задава. Според мен човек трябва да позагуби малко часове в документацията, в библиотеката, сега в интернет, за да отиде да направи интервю, да приготви предаване. И макар да съм на възраст, не мога да пропусна да сверя някои  данни, някои факти, да обогатя културата си с детайли от биографията на този, когото ще интервюирам, и чак тогава ще се явя на среща с него. /…/ 

Взимал съм интервюта от много известни личности и знаете ли какво съм забелязал? Това, което ще кажа сега, сигурно ще е полезно за колегите, които днес упражняват журналистическата професия. Та колкото е по-известен човекът, толкова той е по-достъпен, толкова той е по-чаровен и лъчезарен и не прави "муцуни", не се отегчава пред теб, независимо дали си млад или в по-напреднала възраст, а той ти помага да осъществиш едно по-хубаво интервю. Усетих го, когато направих интервюто си с Габриел Гарсия Маркес – първото за българските медии."

Промяната

"През 1997 година взех решение да направя нещо различно. Времената бяха такива, че работих от редакция в редакция, защото напуснах в. "Работническо дело". Там имаше някои неща, които не харесвах – с ново ръководство, с нов начин на писане, с това, че не това, което ти искаш да пишеш, а това, което ние искаме да пишеш, трябва да излезе във вестника. Освен това видях, че младото поколение, което гони кариерата, е готово на всичко… Това не беше моята журналистика. Реших, че на 53 години ще се опитам да направя една сериозна крачка в живота си и заминах за Израел."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – СБЖ

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д-р Георги Вълчев, ректор на СУ

Нужна е промяна в модела на финансиране на висшето образование

"Действително отговорността е огромна, защото всъщност изборът е кредит на доверие. Колегите очакват университетът да продължи да бъде лидер както в сферата на преподаването на висшето образование, така и в развитието на научните изследвания. И аз ще положа всички усилия да оправдая това доверие." Това казва в интервю за програма "Христо..

публикувано на 05.12.23 в 14:25

Професор по икономика предлага създаване на комитет в подкрепа на иноваторите

В последното издание на предаването "Нашият ден", беше представена една иновативна еко икономическа антикризисна програма, която се основава на идеите на професор по икономика - Божидар Попов. Тази програма получава подкрепа от Българска академия на науките (БАН), Селскостопанската академия и редица университети, неправителствени организации и..

обновено на 05.12.23 в 13:37
Мирела Иванова

Мирела Иванова ще води дискусия за новата българска поезия

От 5 до 10 декември 2023 г. Национален дворец на културата (НДК) в София ще бъде домакин на 50-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. Този забележителен книжен форум, организиран от Асоциация "Българска книга", се превръща в най-мащабното и значимо събитие за литературната общност у нас. С близо 170 участващи издателства,..

обновено на 05.12.23 в 12:58

Страници за Пазарджик и областта

Излезе книгата "Страници за Пазарджик и областта" от Ваня Николова. Авторката е историк по образование, но дълги години работи като репортер и главен редактор в радио "Фокус" - Пазарджик.  Книгата представя авторски и сборни материали от проучвания и интервюта по различни теми, свързани с Пазарджик и общините в региона, подредени в 400 цветни..

публикувано на 05.12.23 в 11:40

Срещата в Дубай за промените в климата: Как се включи България?

Световните лидери се събраха в Дубай, за да участват в световната среща на върха по въпросите на климата, която обозначи началото на 28-ата конференция на ООН по изменението на климата (COP28). Този форум представлява важно събитие, на което се обсъждат мерки и стратегии за борба с изменението на климата и неговите отрицателни въздействия върху..

обновено на 05.12.23 в 10:30