Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Давид Албахари с почит и възхита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Вечер, докато сенките растат, расте и страхът на момчето, увеличава се, въпреки гласа, който долита изпод леглото и повтаря непрекъснато: "не се бой, момче, не си сам, изобщо не си сам". Това е разказът "Глас" на Давид Албахари от книгата му "Кравата е самотно животно". Известен е не само с писането си в жанра на микроразказа, но и с романите и есетата си, както и с преводите си.

За него La Vie littéraireпише: Албахари трябва да бъде "съхраняван" на полицата с бъдещи Нобелови лауреати. Сърбинът е един от великите писатели на този свят и ние не го знаем, или поне не достатъчно." На български Албахари има издадени шест книги: "Стръв", "Пиявиците", "Гьоц и Майер", "Лудвиг", "Братът" и "Кравата е самотно животно". За премиерата на последната беше дошъл у нас. Критиката настоява, че писането му се родее с Данило Киш, с Кафка, Хармс и Бекет, с Бернхард и Витгенщайн. Носител е на престижни литературни награди.

Ето как завършва есето на Албахари "Смисълът на поетиката, поетиката на смисъла":
"Иначе казано, вярвам в смисъла на литературата, която се разпространява като тайно учние – шепнешком, от ухо на ухо, – все едно какви цели си е поставил авторът. Читателят прави собствени открития, той не е механична играчка, която усвоява чрез безбройни повторения, а сам взема от текста каквото му е потребно. Четенето е непрекъснат процес на приспособяване, на своеобразно самопознание, себеоткриване дори там, където изобщо не сме очаквали. Ето защо, сигурен съм, че ще продължа да пиша и занапред с надеждата, че някога, някъде, за някого едно мое малко словосъчетание, може би само отрязък от по-дълго изречение, неочаквано ще се превърне във вестител на нов смисъл, в първа или дълго отлагана стъпка към ново разбиране, към дверите на просветлението, към единение със собственото битие, към пълнота, към себе си, та този някой да се разпознае и да каже: Да, това съм аз."

Писателят си отиде в края на юли.

Чуйте преводачката Русанка Ляпова:


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25