Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Банско се поздравяват с "На добър джаз"

7
Снимка: @BanskoJazz

"Всички в джаза" – под този наслов преминава тазгодишното 26-ото издание на международния Банско джаз фестивал, чийто медиен партньор е и БНР. От 5 до 12 август Банско е домакин на авторитетния музикален форум. Програмата тази година включва 8 дни и вечери джаз с български изпълнители и с гости от 17 страни и 30 концерта, някои от тях – с формации, специално създадени за фестивала. Фестивалния афиш допълват изявите на сцена "Млади таланти" в градския парк на Банско, създадени са Джаз точки – музика в града, късно следобед са джаз срещите на чаша вино в читалище "Никола Вапцаров", а в 20 часа всяка вечер на площада под звездите са фестивалните концерти с вход свободен.

Симфониците на БНР откриха Банско джаз фестивал, 2023 със "Среща в приказката с музиката на Йосиф Цанков" – концерт за Симфоничен оркестър, джаз трио и соло тромбон със солист Велислав Стоянов. Диригент бе Любомир Денев-син.


Две специални издания на предаването "Какво се случва" от студиото на БНР в Банско, екипът на програма "Христо Ботев" посвети на Банско джаз фестивал, с документални записи от фестивалните вечери и срещи с гости на музикалния форум – с лауреата на "Грами" Франк Гамбали (Австралия), с носителя на "Аскеер" 2023 за театрална музика Милен Кукошаров, с популярната по света и зад океана Луси Удуърд (САЩ), с Христо Вичев от Сан Франциско, посочен от музикалната критика като един от най-иновативните млади джаз китаристи, с виртуозния пианист Живко Петров, с тромпетиста и композитор Михаил Йосифов – ментор във фестивалната младежка Джаз академия, с джазмена с български корени Ари Ерев от Израел и неговото трио, с утвърдената джаз певица Мирослава Кацарова и с някои от организаторите на джаз фестивала – Илияна Щерева-Иванова, председател на УС на Асоциация "Фестивалите в България" и музикалния журналист Лили Големинова, ангажирана за втора поредна година с Младежката сцена на Банско джаз фестивал.

"Джазът има уникалната способност да свързва хората, независимо от техния език, произход и култура. Затова и Банско джаз фестивал е със специално място в живота на града. Всяка година през август фестивалът в Банско ни среща с утвърдени изпълнители от цял свят, дава шанс и на съвсем млади и талантливи музиканти да се изявят в Джаз академията и да се учат от изявени наши и световни артисти" – подчерта кметът на града Иван Кадев.

Виртуозният маестро Живкo Петров с екипа на БНР на представянето на книгата си „20 прелюдии за пиано“ в програмата на Банско джаз фестивал, 2023.
Международният Банско джаз фестивал продължава още два дни. Във фестивалната програма предстои концертът на Хесус Молина (Колумбия), възпитаник на "Бъркли", един от най-търсените млади джаз пианисти в САЩ. Ще се насладим и на новия проект на тромбониста Георги Корназов, който пристига от Париж, заедно с прекрасна френска комбинация от глас, акордеон и цигулка. На сцената в Банско ще излезе и един от най-добрите европейски саксофонисти, британецът Анди Шепърд, заедно с норвежците от Еспер Ериксен трио. А на 12 август триото на Алфредо Родригес (Куба), знаково име в света на джаза, ще закрие Банско джаз фестивал'2023.

Подробности за програмата и изпълнителите, има на сайта на Банско джаз фестивал и на страницата във Facebook.

Чуйте специалните издания на предаването "Какво се случва" по програма "Христо Ботев" на 8 и 10 август. От студиото на БНР на Банско джаз фестивал водещи са Димитрина Кюркчиева и Цвети Бахариева.


Франк Гамбали

Джаз певицата Луси Удуърд

Мирослава Кацарова


Пианистът Ари Ерев (Израел), контрабасистът Петър Славов-син (САЩ) и китаристът Христо Вичев (САЩ)
Снимки - ФС на Банско джаз фестивал, Димитрина Кюркчиева, Таня Иванова

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Oсвещаване на семената" – изложба на Андрей Янев в галерия "Средец"

"Излезе сеяч да сее семе. Едни зърна паднаха край пътя и бяха потъпкани, и птиците небесни ги изкълваха; а други паднаха на камък и, като поникнаха, изсъхнаха, защото нямаха влага; други пък паднаха между тръни; и израстнаха тръните заедно със зърната и ги заглушиха; а други паднаха на добра земя и, като изникнаха, дадоха плод: едно тридесет, друго..

публикувано на 11.06.24 в 08:25

Лесно ли се прави автопортрет на автомобил?

Иво Попов е млад художник, който с помощта на цветни моливи прави реалистични рисунки на автомобили, които продава успешно в чужбина. От три години е избрал да живее край морето. Творческият му път е твърде бурен и го отвежда до сегашната му страст да рисува реалистични портрети на автомобили. Това за него не е просто хоби, а занаят, който му носи..

публикувано на 11.06.24 в 08:05

"Дългите спомени за краткия миг" – проф. Кирил Божков на 60!

Музей-галерия "Анел" представя юбилейна изложба живопис  "Дългите спомени за краткия миг"  на проф. Кирил Божков "Всеки художник е уникален по неповторим начин. Картините, които представям, по един или друг начин тълкуват въпроси, различни гледни точки и философски разбирания. Винаги съм се прекланял и възхищавал на "старите майстори", но и винаги съм..

публикувано на 10.06.24 в 18:25

Поглед "Отблизо" към съвременната българска поезия

Вече е факт първото издание на фестивала "Отблизо" на съвременна българска поезия във Велико Търново. На сцената при Художествената галерия "Борис Денев" два дни около двадесет поети, издатели, литературни критици и журналисти представяха и бяха представени, споделяха свои стихотворения, разговаряха, обсъждаха или просто се радваха спонтанно на това,..

публикувано на 10.06.24 в 16:35

Пламен Димов и средата, която си правим сами

"Хага" е от театралните постановки, в които актьорската игра носи наслада за сетивата. Едно истинско пиршество. Пиршество на актьорската игра, но с ясно заявена позиция. Потвърждава го и "Икар"-ът, който спектакълът получи през тази 2024-та година. Ще кажете, предаването, в което става дума за "Хага", е за кино, защо се говори за театър? Ами те..

публикувано на 10.06.24 в 15:20