Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасности в планината: Не подценявайте високите върхове!

| обновено на 22.08.23 в 12:01
Снимка: БГНЕС

Планината е атрактивна дестинация за туристи и любители на активния отдих. Въпреки това се наблюдава нарастване на случаите, в които неподготвени туристи се оказват в затруднение, изискващо намеса на планинските спасители. Разговорът с планинския спасител Тервел Тотев от Планинската спасителна служба (ПСС) дава възможност за по-добро разбиране на факторите, допринасящи за проблема.

Подценяване на планинските рискове

Според Тервел Тотев основната причина за нарастването на случаите, в които се налага намесата на планинските спасители, е свързана с подценяването на планинските рискове. Туристите, които не са подготвени адекватно и не разполагат с планинска застраховка, се изправят пред непредвидими разходи, които са свързани със спасителната операция.

Предварителна подготовка и планинска култура

Важно е да се подчертае ролята на предварителната подготовка при планиране на планинско пътуване. В ефира на “Нашият ден“ Тервел Тотев подчертава, че планинската подготовка е ключов фактор за безопасността на туристите. Много от туристите се вдъхновяват от красивите снимки в социалните мрежи и решават да изпробват и те такова приключение. Въпреки това липсата на планинска култура и недостатъчната подготовка са фактори, които допринасят за инцидентите.

Ролята на планинските спасители

Планинските спасители играят важна роля в осигуряването на безопасността на туристите в планините. Те са тези, които се ангажират с рисковите задачи по спасяване на хора, които са изпаднали в бедствие на недостъпни терени. Но за тази роля се изисква доброволчески принос и преданост, особено когато става въпрос за мащабни спасителни операции.

Планините привличат със своята красота и предизвикателства, но те не трябва да бъдат подценявани. Планинските рискове изискват подготовка, знание и уважение към природата.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фаеге Ешкевари

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Никой не оцеля, а светът си помисли, че може би в Иран ще дойдат нови дни. Какво се..

публикувано на 25.05.24 в 09:26
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Съвременният учител - мост между традицията и бъдещето

В ефира на "Нашият ден" имахме удоволствието да чуем Елена Вързилова, учител по български език и литература, която с голяма любов и вдъхновение разказа за ролята на учителя днес. Според нея, учителят в България е истински магьосник, призван да вдъхновява децата в класните стаи и да отговаря на всички предизвикателства, които светът предлага...

обновено на 24.05.24 в 13:32
Борислава Хубенова и нейният син

Борислава Хубенова: Комуникацията е най-важното ни умение

В ефира на предаването "Нашият ден", Борислава Хубенова, журналист от културното издание "Нула 32", сподели своите възгледи за важността на словото и неговото влияние върху културата на пловдивчани. Тя подчерта, че словото е най-висшият начин за комуникация, изразяване и свързване между хората. Ето какво казва Борислава Хубенова: "Словото е..

обновено на 24.05.24 в 13:03
Петя Господинова, Анелия Торошанова, адв. Десислава Матева (от ляво надясно)

Законът за авторското право и сродните му права – изменения и предизвикателства

Във времето на дигиталното потребление на култура и възхода на изкуствения интелект законодателството и творците са изправени пред нови предизвикателства. За новите промени в Закона за авторското право и сродните му права , проблемите на българските автори и измеренията на пиратството в "Законът и Темида" говорят адв. Десислава Матева , експерт по..

публикувано на 24.05.24 в 12:40