Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоанна Елми: И в България има нужда от литературни агенти

"Ролята на литературната агенция все още е непозната у нас – казва писателката и журналистка Йоанна Елми, която сключи договор с една от най-големите световни литературни агенции RCW, представляваща автори като Казуо Ишигуро, Олга Токарчук и Джоан Харис. – Ролята на агента е да бъде нещо като адвокат на автора. Той предлага книгата на различни издатели, според това къде смята, че тя ще попадне най-добре. Невинаги печалбата и голямата агенция означават голяма литература. Според мен тук има нужда от такива агенти, от гледна точка на това, че има чести случаи на автори, към които има некоректно отношение от страна на издателствата. Освен това пазарът ни се разраства, има все повече издатели."

Първият роман на Йоанна Елми "Направени от вина", издаден през 2021 година, е носител на наградата "Южна пролет" в категория проза и според редактора ѝ Георги Господинов "влиза с взлом в детската стая на Прехода". "Главната героиня в моя роман отива в чужбина, тази чужбина, за която сме били отгледани да мислим, че е щастливото място. Тя открива, че светът е един и същи и човешкото съществуване преминава в един глобален формат. Биполярният свят вече го няма."

Другата голяма кауза на Йоанна Елми е платформата "След часовете", насочена към младите и обучението по литература. Тя я създава с идеята да предлага онези разговори за литература, които са липсвали на нея самата в училище. "Нашият канон е много актуален и сега, но ние не притежаваме критичното мислене и инструментариума, за да го прочетем така, че да бъде съвременен и актуален. Академичната ни култура е култура на усложняването, аз го наричам "академиозис". Признак за интелект е, когато успееш да предадеш нещо много сложно на човек, който не е запознат. Мисля, че след време ще проличи къде усилията ни са били продуктивни."

Йоанна Елми ще търси подкрепа за своята платформа от неправителствени организации и е радостна, че на сайта ѝ вече се провеждат истински езикови дискусии с участието на десетки хора. 

Чуйте повече от разговора в "Какво се случва"


Йоанна Елми е родена в София, живяла е във Франция и Нидерландия, а днес разпределя времето си между България и САЩ. Много нейни журналистически текстове могат да се прочетат в независимата медия "Тоест". Йоанна Елми има бакалавърски степени по филология и международни отношения от Сорбоната, както и магистърска степен в областта на комуникацията от Амстердамския университет.

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
арх. Здравец Хайтов

105-годишнината на Хайтов се отбелязва с поредица от филми и изложба

С прожекция на поредица от филми в кино "Одеон" и изложба илюстрации на "Диви разкази" започват инициативите по отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" предложи на своите ученици да направят илюстрации по "Диви разкази", по идея на фондация "Памет". Предстоящата..

публикувано на 12.05.24 в 09:15

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озаглавена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на българските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41