Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенският театър открива новия сезон с три премиери

Драматичен театър „Иван Радоев“, Плевен
Снимка: teatur-plevenbg.com

С три премиери започва 105-ия си творчески сезон Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" в Плевен. И трите нови спектакъла ще бъдат показани премиерно пред публика още през септември.

На 5 септември е премиерното представление на "Нацията на влюбените". Постановката е на режисьора от Латвия Мартинш Ейхе, изцяло с актьори от плевенската трупа.

Спектакълът е първа постановка на пиесата на руския драматург Михаил Дурненков по книгата на Светлана Алексиевич "Време second hand". Белоруската писателка е носителката на Нобеловата награда за литература през 2015 година.

Предпремиерно спектакълът беше представен пред публика през месец май.

На 14 септември ще се състои премиерата на "Когато гръм удари" от Пейо К. Яворов. Постановката е на младия режисьор Ростислав Георгиев, с участието на актьорите Ива Николова, Адриан Филипов, Генадий Николов, Антъни Пенев, Теона Димова и Васил Витанов.

На 30 септември предстои премиерата на спектакъла за деца "Лакомият змей" по Тери Джоунс. Режисьор на постановката е Милена Мавродинова. Премиерните представления са две - от 11 часа и от 13 часа.

Повече за новите спектакли и какво още предстои в Плевенския театър през новия сезон, можете да чуете в звуковия файл, в интервюто с Димитър Кабаков, директор на театъра.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55