Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Какво се случва" директно от Поморие

"Яворови дни" в Поморие

Националните поетични празници имат 65-годишна традиция

Започнаха Националните поетични празници Яворови дни - Поморие 2023. За 65-и път – с поезия, музика, изобразително и театрално изкуство – Поморие почита големия български поет – Пейо Яворов, намерил вдъхновение на скалите на морския бряг на Анхиало. 

Тези дни са пресечна точка на няколко изкуства – от 31 август до 3 септември. Това е среща на вдъхновение и почит – както към поета Пейо Яворов, така и една среща на поезията със сол, с характер и с барут в думите, и една среща на миналото с бъдещето

Председателят на Народно читалище "Просвета 1888", домакин на събитието, и директор на Градската художествена галерия "Дечко Стоев" в Поморие – Милчо Талев, разказва повече:

"Бих казал, че не е много трудно да се организира такова събитие, особено когато се организира от подготвен екип с многогодишен опит. Яворови дни са дело основно на читалище "Просвета". Така са се и зародили. В организацията се включва екипът от читалището, разбира се, че има и трудности, но се справяме.

Традиционно откриването е на паметника на Яворов (в19.30), но преди това имаме откриване на една монументална изложба, съвместно с Националния литературен музей и с директора му Атанас Капралов. Изложбата се казва "Как ще спреш ти мене, волната", посветена на 130 години от рождението на великата българска поетеса Елисавета Багряна. След официалното откриване е представянето на постановката на Ловешкия театър "В полите на Витоша", режисьор Крис Шарков. Програмата е разнообразна, богата и продължава интензивно и през следващите дни.

Този синтез между поколенията, между различните изкуства създава впечатление за приемственост, постоянство и нещо, което се пази ревниво.

Яворов е роден в Чирпан, прекарва в Анхиало само около една година. Но хората тук са го приели като свой син и много ревниво пазят това, което се случва в името на Яворов и се отнася до него. 

Всички тези празници, разбира се, се правят съвместно с Общината и финансирането е от нея. Слава богу, в продължение на всичките тези 65 издания на Яворови дни те никога не са прекъсвани, както се е случвало с редица културни празници и фестивали. Защото изкуството дава имунитет...

Читалището, в Градската галерия, в Летния театър, на паметника на Яворов – това са основните локации на многото събития."

Валентина Радинска, Иван Гранитски и Атанас Капралов са членове на журито на Националния конкурс за поезия "От заник слънце озарени, алеят морски ширини…". Тази година участниците са 45. Няма категории, нито изисквания за професионализъм. Конкурсът е анонимен.

Резултатите от поетичния конкурс можете да видите тук.

Председателят на жури Валентина Радинска каза, че има лек спад в броя на участниците. Масата е много разнородна. "Определянето на най-добрите творби зависи от контекста – ако общият хор е слаб, всеки малко по-висок глас се откроява..." Тя изрази съжаление от това, че броят на талантливи автори тази година не е много голям. И че преобладава самочувствието... "И все пак има няколко достойни, не знаем техните имена, защото конкурсът е анонимен. Може би е време да се направи в някое от следващите издания едно голямо литературно четене на лауреатите."

Поетът и издател Иван Гранитски изрази благодарност към "неуморния Милчо Талев", който всяка година има нов ракурс. Намирам, че това е много важна дейност в общия духовен контекст на отечеството. 

Яворов е поет на всички времена – той не подлежи да бъде определян в една или друга епоха. Гео Милев казва за него "Яворов е втората манифестация на расовия български гений след Ботев". Неслучайно всички големи критици от времето на Пенчо Славейков и д-р Кръстев, та до наши дни (Михаил Неделчев) правят пряка връзка между духа, творчеството, живота и смъртта на Ботев и Яворов.

Боя се, че тази година няма да има ярки проявления на конкурса. През годините, слава богу, са се появявали и талантливи поети. Тази година, според мен, ще бъде по-скромно. И все пак наградите в един конкурс дават направление.

Проблемът е, че вече критерият падна много. А заради това, че няма издания, в които се прави сериозен анализ на поезията. Има вече безброй конкурси в цялата страна, прекали се даже. Вече се разми критерият. Липсата на критика води до нарушаване на критерия. Поетите, особено младите, нямат критерии за това кое е поезия и кое – не. Има свръхпроизводство на поезия, но все по-малко има социални мотиви в съвременната поезия. А Яворов е във висша степен социален поет, освен духовен."

Биляна Петрова – директор на Драматичния театър Ловеч и член на журито на Националния рецитал-конкурс по творби на Яворов, разказва в "Артефир" за съвременния прочит на "В полите на Витоша": 

"Вълнуваме се – това е старт на нашия нов сезон. Режисьор е Крис Шарков – творец с висок вкус и висока естетика. Той стъпва върху политическия конфликт и изкуствено създаваното напрежение от медиите. През медиите е целият спектакъл. И разбира се, любовната драма, която е подсилена от тези медийни домогвания до съкровеното и чистото. Представлението много разказва и за българската народопсихология." 

Поетът и директор на Националния литературен музей Атанас Капралов сподели своята представа за образа на Яворов:

"Той е изключително известен поет още тогава. При Яворов няма чиракуване. Той се появява в нашата поезия веднага като голям истински поет. И точно със стиховете, които пише в Анхиало. Той израства и се появява на поетическата сцена като учител – той никога не е бил ученик в поезията. Завистта обаче се разраства и в един момент го кара да посегне към пистолета и отровата... 

Лично аз смятам, че да постигнеш толкова много слава на толкова млади години и по тия географски ширини е изключително опасно."

Валентина Радинска разказа повече за своята нова книга, за илюстрациите, за представянето и за мястото и времето на срещата – галерията на Поморие. Чуйте подробности от звуковия файл.

Вижте програмата на сайта на Община Поморие.

Снимки – Дарина Маринова, Община Поморие, Национален литературен музей

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55