Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щастливият тактилен Симпозиум "Форма – 2023" завърши

Симпозиумът в НГПИ "Тревненска школа" е съвършен модел за творческо общуване

21
Творческа база НГПИ „Тревненска школа“

Симпозиум "Форма – 2023" събра в творческата база на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" артисти от цяла България. Към тях, ден преди изложбата в галерия "Гъбенски" на Националния дарителски фонд "13 века България", с която събитието завършва, се присъедини и екип на предаването "Аларма" на програма "Христо Ботев" на Българското национално радио. Подвижното радиостудио излъчва директно от творческата база на НГПИ "Тревненска школа". То беше конструирано в средата на едно произведение, дипломна работа на ученици в "Тревненска школа"– дървен купол в двора на гимназията, направен от хубав дъб и облечен във винил. Куполът в двора на училището е място за срещи и разговори, той е и класна стая, пространство за симпозиуми, изложби, за творчески изяви и интерпретации.

Откриване на Симпозиум „Форма – 2023“ в Галерия „Гъбенски“ в град Трявна
Това лято Симпозиум "Форма" за поредна година събра в творческата база на НГПИ "Тревненска школа" скулптори и живописци. Тазгодишното издание се проведе от 18 до 27 август. Организатори са Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" в град Трявна и Сдружение "Артерия" град Габрово. В събитието, по покана на организаторите, се включиха артистите Орфей Миндов, Ива Съйкова, Ненчо Ненчев, Цветан Колев, Добрин Атанасов, Иван Ушев, Крум Балджийски, Александрина Иванова, Невена Ваклинова, Найден Колев, Пенка Илиева – Чория, Йордан Костов, Павел Църов, Кристиян Димитров, Дилян Ангелов и Гергана Рахнева.

Дървена пейка на Орфей Миндов
Гости в директното предаване "Аларма" по програма "Христо Ботев", посветено на Симпозиум "Форма – 2023", са Орфей Миндов, организатор на събитието и директор на НГПИ "Тревненска школа", Ива Съйкова, съорганизатор от Сдружение "Артерия" и "Орловска 10" в град Габрово, журналистът Кин Стоянов, доц. Цветан Колев, Иван Ушев, Крум Балджийски, Александрина Иванова, Невена Ваклинова и Пенка Илиева - Чория.

Участниците в Симпозиум „Форма – 2023“
Предаването "Аларма" по програма "Христо Ботев", посветено на щастливото събитие Симпозиум "Форма – 2023", както го наричат организаторите, започна с разговор, който очерта мащабите на богатата културна история на град Трявна и значимостта на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа” и нейната виталност. Интродукцията представи и напомни за уникалното дарение и историята на българския скулптор Златко Паунов, станало причина за съществуването на Музея за азиатско и африканско изкуство в град Трявна. Част от дарението на скулптора се намира в залите и в библиотеката на "Тревненска школа", невероятно визуално богатство, което подпомага по неповторим начин обучението и творческия процес в училището, уникално в световен контекст.

„Триптих лято-есен-зима“ на Йордан Костов, акрил
Орфей Миндов, директор на "Тревненска школа" подчерта, че симпозиумите, които НГПИ "Тревненска школа" организира от 2011 година насам, поддържат творческия дух и пластична култура в училището, и създават условия тя да се развива. Симпозиумите в творческата база на гимназията "генерират енергия, която не е проста рефлексия , а е зареждаща и стимулираща творчество".

Скулпторът Иван Ушев отбеляза, твърдение подкрепено и от визуалната среда на симпозиумите "Форма", че "в света на дървото, което е изключителен материал, човек няма как да остане безучастен. Това е магия на 100 процента. Това са корени".

„Детска люлка – катър“ на Иван Ушев
Изложбата "Форма – 2023", с която завършва творческия процес на Симпозиум "Форма", е експонирана в галерия "Гъбенски" на Националния дарителски фонд "13 века България". След като бъде закрита, част от произведенията ще бъдат изложени в градската среда на Трявна за естетизирането на някои градски пространства. Предизвикателството към участниците в Симпозиума тази година беше пейка, затова и обемните пластики, създадени от артистите, ще бъдат разположени в парка на Тревненско езеро.
Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - НГПИ "Тревненска школа"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Диомов

Стефан Диомов: Най-голямото чудо в моя живот е усмихнатата, пееща публика

Стефан Диомов е един от музикантите с най-голям принос към българската популярна музика. За музикалния живот, за родния Бургас и за нестихващото вдъхновение – разговор в "Нашият ден" с композитора, създал репертоара на редица обичани български изпълнители като група "Тоника", Ева и Гого, Ваня Костова и Тони Димитрова . "Музиката е моят..

публикувано на 06.06.24 в 10:46
Лъчезар Бояджиев

Поглед към Венецианското биенале

"Венеция, Света Лучия и Крива река. Без вина виновни" – това е името на лекцията, която изнесе преди дни във Варна Лъчезар Бояджиев – един от най-известните съвременни български художници. Въпреки че през последните 12 години той е правил лекции за почти всички издания на изложбата за съвременно изкуство, тази, посветена на 60-ото издание на..

публикувано на 06.06.24 в 10:25
Дарина Янева

Дарина Янева с две изложби в Казанлък

Дарина Янева завършва Художествена гимназия в Казанлък и керамика в Националната художествена академия - София в класа на проф. Венко Колев. Над 35 години вече тя работи в областта на живописта, керамиката и монументалните изкуства. Има повече от 30 самостоятелни изложби в София, Варна, Пловдив, Албена, Бургас, Балчик, Анкара, Виена, Братислава,..

публикувано на 06.06.24 в 08:55

Второто издание на форум "Буна" – приключение и предизвикателство, което продължава

Второто издание на форума за съвременно изкуство "Буна" представи 67 събития – изложби, пърформанси, прожекции, дискусии, концерти, арт експерименти и градски намеси на 27 места в морската столица. Във форума участваха 188 артисти от 12 държави, а провеждането му се дължи на организаторите фондация "Буна" и сдружение "Таляна" с помощта на..

обновено на 05.06.24 в 17:11

Дни на чешката култура в Двореца в Балчик

На 7 юни от 17.00 ч. в галерия "Тихото гнездо" ще бъдат официално закрити Чешките дни на културата в Културен център "Двореца". Приятелството на Дворец а с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. с особена гордост се отбелязва 10-годишният юбилей от творческото и институционално партньорство със Средното училището по..

публикувано на 05.06.24 в 15:45