Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За смисъла и каузата на социалното предприемачество

Евелина Ван Менсел
Снимка: личен архив

Напоследък темата за социалното предприемачество придобива все по-голяма актуалност. За социалното предприемачество има много определения, като например, че това е различен начин на икономическа активност, комбинация от находчивостта на бизнеса със социална мисия или предприятие, което се издържа изцяло от собствената си стопанска дейност на пазара и  функционира в полза на служителите си, като им осигурява заетост в тесен смисъл, а в по-широк предприятие, чиято дейност осигурява  полза на уязвими групи или социални каузи.

Именно, за да изясним Какво е „социално предприемачество“ и какви са добрите модели у нас и по света тази вечер по темата социално предприемачество ви срещам с Евелина Ван Менсел, която притежава над 15 години опит в сферата на маркетинговите проучвания и клиентското обслужване, а в момента Евелина е преподавател по маркетинг, Предприемачество и Социално предприемачество в АУБ и докторант към УНСС и Брюкселски свободен университет, където работи по редица изследвания в сферата на социалното предприемачество и дисертационния си труд.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Центърът и кметството в село Илинден

Известните личности на село Илинден

Хаджидимовското село Илинден е последното населено място, преди границата ни с Гърция. В близост до него е изграден ГКПП Илинден - Ексохи. Разположено е в северните склонове на планината Стъргач и се намира на 14 километра от общинския си център Хаджидимово и на 18 километра от град Гоце Делчев. До 1951 година името на селото е Либяхово. През XIX..

публикувано на 09.12.23 в 09:45
Емилия Димитрова-Данкова  (вляво) с адвокат Лора Георгиева от АКФ

Регионалната журналистика и битката ѝ с вятърните мелници – докога?

За четвърти път Антикорупционният фонд връчи наградата си "Червена линия". Получават я журналисти от печатни издания, електронни и онлайн медии, които чрез свои материали са осветили случаи на корупция и са допринесли за утвърждаване на принципите на върховенство на правото в България. Емилия Димитрова от платформата "За истината " спечели..

публикувано на 09.12.23 в 08:50
Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за..

публикувано на 08.12.23 в 15:45
Снимката е илюстративна

Доброволна делба – справедливо разпределение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Иван Пейчев от София е съсобственик на своята сестра на едно дворно място във вилна зона Банкя с площ около 1700 кв.м. От една година между двамата тече една кореспонденция във връзка с делба на този имот. Цели се доброволно..

публикувано на 08.12.23 в 14:10

Честит празник, студенти!

Българските студенти отбелязват своя празник. Този ден е символичен за всички, които се стремят към знание и образование. Историята на студентския празник се свързва с инициативата на проф. Иван Шишманов през 1897 г., когато той предложил да се установи специален ден за висшите училища в България. През 1902 г., след решение на Академическия..

обновено на 08.12.23 в 13:11