Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тоталитаризмът и българския чадър

Снимка: БГНЕС

Преди 45 години на 7 септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон срещу българския писател дисидент Георги Марков е извършено покушение. Той издъхва на 11 септември, а  убийството му предизвиква много широк обществен резонанс по света и става известно като българския чадър. Извършената аутопсия показва, че на мястото на убождането е намерена сачма с диаметър 1.70 mm, изработена от сплав 90% платина и 10%  иридий. В сърцевината на сачмата има кухина с обем 0.2 mg, която комуникира с повърхността посредством два канала с диаметър 0.35 mm, пробити под ъгъл 90 градуса.

Авторът на "Задочни репортажи за България" е един от върховете на българската публицистика редом със "Записките" на Захари Стоянов и със "Строителите" на Симеон Радев, както и на забележителна белетристика и драматургия.

Все по важно е да се връщаме към това какво представляват тоталитарните системи и тоталитарните държави. Какво не бива да се забравя в ефира на "Нашият ден" коментира историкът Александър Стоянов. 

"Най-важното нещо, което не бива да се забравя, което трябва да се помни в такива време в които се ражда тоталитаризмът е, че той много често е възприеман от хората като необходимото зло за справянето с някаква криза", казва историкът.

Той коментира, че всяка тоталитарна идеология отрича индивидуалността. Тоталитаризмът е построен на концепцията, че благото на обществото е по-важно от индивидуалното благо. И че индивидуалното благо, трябва да бъде жертвано в името на общото благо. Това означава, че никой няма да право да преследва собствените си интереси и цели в една тоталитарна система.

Защо комунизмът реално забранява рок музиката при положение, че тя е създадена от същата социална прослойка, която създава комунизма, това е работническата класа?

Тоталитарните системи не допускат проява на личността, те не могат да допуснат да им бъде доказано, че личността може да стои над обществото. Тези системи, унищожават бъдещето не само на личностите си, но и на завладените от тях общества. Тези системи се градят от безлични хора в личен план, посочва Александър Стоянов.

Той допълва, че когато изведнъж срещу тях застане една личност, която няма нужда от помощ, от патерици на подобни хора. Която може сама да застава зад себе си и да отстоява своите идеали. Тогава те виждат в тази личност своята собствена анатема Те виждат онова, което винаги са мечтали да бъдат, но никога не могат да бъдат. Просто защото собствените им същности са кухи и празни. Естествено в своя гняв те се стремят да унищожат това нещо, което може много лесно и много просто да покаже, че те са в грешка , а личността е права.

Тоталитарната система в държави като Китай, Виетнам и Северна Корея продължава да съществува. Има я и в Русия, макар че тя е една по-хибридна и по-авторитарна форма.

"Младите носталгици по комунизма са рожба на старите носталгици по комунизма, които са техни баби и дядовци", твърди той.

В заключение Александър Стоянов подчертава, че задължително е за всеки българин да е прочел "Задочни репортажи за България". Те трябва да задължително да присъстват в учебната програма в българските училища на гимназиален етап. Фактът, че не е така е ясно доказателство за интересите на хората, които пишат тези учебници.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 16.06.24 в 09:19

Синигерът от нов столичен графит призовава: Премини на зелено днес, за да живееш по-добре утре

Графити стенопис "Премини на зелено" беше открит в близост до Южния парк, който напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Платформата Move.bg е инициаторът, а партньори са район "Триадица” на Столична община и София Графити Тур. Градската картина можете да разгледате в подлеза към Южния парк от страната на..

публикувано на 16.06.24 в 09:05
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се поддържат и отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и..

публикувано на 16.06.24 в 08:55
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20