Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паоло Нани – един от най- великите клоуни в света с представления у нас

Снимка: paolonani.com

Италианският артист Паоло Нани, който живее и работи в Дания и е смятан за един от най-великите клоуни в света гостува за втори път на българска сцена. Зрителите ще видят заглавието "Писмото",на определяния от световната критика като гений и майстор на комедията с 8 авторски постановки и над 2000 представления. На 8-ми септември на сцената на Sofia Summer Fest зад музея "Земята и хората" в столицата и на 9 септември в лятно кино "Орфей" в Пловдив като част от Есенния салон на изкуствата, Паоло Нани кани всички свои почитатели и любители на комедията:

"Един добър актьор трябва добре да умее да използва и двете си маски – и плачещата и смешната. Така се оказва, че всички велики комични актьори, са и добри драматични актьори. Като например Джим Кери, Робин Уилямс. Те са съвършени и в двете области. В комедията е много важна мярката за време и моментът на изненадите. Моето представление "Писмото" се развива вече 31 години. Всеки път е различно обаче, защото аз много импровизирам, а и на мен би ми омръзнало, ако не е така. Много е важна връзката с публиката, всеки път го адаптирам спрямо публиката. Актьорът не се ражда актьор, разбира се, но трябва да имаш талант и разбира се да го развиваш със знания и нов опит."

Със семпла сценография, без специални ефекти и без думи е представлението "Писмото". Създадено през 1992 г. в сътрудничество с Нуло Факини, то гастролира в 43 държави. Представяно е 5 пъти на комедийния фестивал в Кьолн, 3 пъти на Лондонския фестивал на пантомимата, 2 пъти на фестивала Фриндж в Единбург. Носител е на първа награда United Slapstick – The European Comedy Award и Roner SurPris 2005. Паоло е известен със своя изключителен тайминг, забавен и прецизен език на тялото и майсторство в мимиката. Отдаден е и на преподавателска дейност. Води курсове, уъркшопи и майсторски класове по целия свят, като провежда и такъв в България, по покана на "Театър "Хенд"", с помощта на "Национален фонд "Култура"". Нани е носител на редица престижни награди, сред които European Comedy Award, Audience Award Festival Santo André, Honorrary Award на датската театрална асоциация.

Повече чуйте в разговора на Ангелина Грозева с италианският актьор Паоло Нани. В превод ще чуете Ивомир Игнатов от "Театър Хенд".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55