Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шлемът и Вавилонската кула – новите идеи на Георги Маринов

В Градската художествена галерия "Никола Маринов" в Търговище, в едно прекрасно пространство за аранжиране на изкуство, в момента се представя самостоятелна изложба на художника Георги Маринов. Изложбата се нарича "Шлемът" и два огромни скулптурни обекта – всеки по три метра, дават същността на интересната, създадена със съвременни материали обекта – Шлемът и Вавилонската кула. И в свои предишни изложби този скулптор, който не толкова често излага  свои произведения, интерпретира миналото, историчното време, натрупването на цивилизации като история. Те предизвикват сложни асоциации за нашето съвремие, за това колко дългото време стои и ни тревожни в днешното време. В изложбата се представят и торсове от гранит и мрамор, често използвани материали от художника.


Чуйте в звуковия файл разказа на Георги Маринов за тази нова и интересна интерпретация на темата за Шлемът и Вавилонската кула, както и проф. Аксиния Джурова – куратор на изложбата.


Експозицията може да бъде разгледана до 30 септември

Снимки - ФС на ГХГ "Никола Маринов"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Нов превод на Шекспировата пиеса "Венецианският търговец"

Излезе нов превод на "Венецианският търговец" от проф. Александър Шурбанов. Луксозният том на пиесата на Уилям Шекспир вече е по книжарниците. Преводът е направен специално за постановката на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е след броени дни. "Венецианският търговец" е пиеса-приказка, създадена както от..

публикувано на 10.05.24 в 16:35

Голямата диктовка в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Малко преди Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий поглеждаме към храма на книгата и свеждаме глава пред паметника на двамата просветители. Програма "Христо Ботев" излъчи извънредно студио от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Освен патронен празник на Националната библиотека, 11 май е и професионален празник на българските..

публикувано на 10.05.24 в 15:00