Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви щети ще покриват застрахователите след наводненията по Южното Черноморие?

Снимка: БГНЕС

Какви с начините за получаването на застрахователни обезщетения за материални щети, причинени от наводненията по Южното Черноморие?

"Всички заявления за претенции ще бъдат приети от застрахователите независимо от това, че сроковете, които са посочени в договорите на хората за подаване на уведомление са доста кратки.

Това казва в интервю за БНР Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

Тя допълва, че има изключително много уведомления за претенции. Пострадалите трябва да се обърнат към техния застраховател и да следват стриктно неговите инструкции. Не трябва да представят документи за това, че наводнението се е случило и то беше широко отразено от медиите. Не бива да се свалят регистрационните номера, ако пострадалото средство е каравана или кола, която е отнесено в морето.

"Не говорим само за пострадалите от природното бедствие по южното Черноморие. Имаме коли потънали в Егейско и Йонийско море", посочва Нина Колчакова.

Тя коментира, че липсва точна статистика до колко жилищният фонд е застрахован. По изчисления на Асоциацията на българските застрахователи едва между 10% и 15% от недвижимото имущество на гражданите е застраховано. Този факт поставя нашето общество в голям риск поради липсата на защита. Средно за Европа са межди 30% и 50%. Обикновено, това е в държавите където застраховането на недвижимото имущество е задължително. Например във Франция е 100%.

Финансовата грамотност е много важно житейско умение, което всеки един български гражданин трябва да притежава, казва в заключение Нина Колчакова.

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анка Костова

Небанковият финансов сектор у нас е в много напреднал етап на подготовка за еврозоната

Експерти от стратегическото и оперативно ниво на Комисията по финансов надзор (КФН) осъществиха посещение в Хърватската агенция за финансов надзор , като част от предприетите стъпки за реализиране на националния план за въвеждане на еврото в България. За опита на Хърватия в процеса на въвеждане на европейската единна валута и готовността на..

публикувано на 16.05.24 в 12:48

Раждаме ли се мениджъри, или се учим да бъдем такива?

Дали човек се ражда с дарбата да бъде ефективен мениджър, или се изгражда посредством обучение и практика? Този въпрос вълнува много мениджъри и собственици на бизнеси, търсещи начини за постигане на бърз растеж. Владислав Цветанов, доктор по икономика в катедра "Предприемачество" на УНСС и автор на новоизлязлата книга "Ръководство на ефективния..

обновено на 16.05.24 в 12:35

Карнавал на биоразнообразието в Бургас за поредна година

Пъстър карнавал на биоразнообразието е сред акцентите на "Зеления уикенд", организиран от Община Бургас в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие. Тази петък, 17 май, за дванадесети път, центърът на Бургас ще се изпълни с медузи, риби, костенурки, птици и други същества. Посланието на карнавала е: "По-добра свързаност на хората с..

обновено на 16.05.24 в 11:53

България в еврозоната – кога?

Забавянето на пълната интеграция на България в ядрото на ЕС, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава, а размерът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди – това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на конференцията "България в еврозоната, кога? ". В събитието, организирано от Българската асоциация на..

публикувано на 16.05.24 в 09:33
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Инсултите за 2023 година у нас са около 50 000

Асоциацията за инсулти "Афазия" предлага въвеждането на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение. Тази инициатива е подкрепена с призив към българските политици във връзка с Европейския ден за информираност относно инсулта, отбелязан през тази седмица. В рубриката Lege Artis на предаването "Нашият ден" доц...

обновено на 16.05.24 в 09:01