Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образът на Крали Марко оживява в спектакъл на Русенския театър

Снимка: @TeatarRuse

С премиера на спектакъла "Крали Марко - последната балканска легенда" откри новия си творчески сезон Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе.

Постановката е на Анастасия Събева по пиесата "Марко от Прилеп" на Владимир Левчев.


"Действието на тази пиеса се развива на границата между сън и реалност, между времето, когато земята е била плоскост върху гърба на костенурка, и времето на Колумбовите пътешествия, между подвизите на Крали Марко от балканските народни песни и реалния живот на феодала Марко Мърнявчевич от Прилеп, османски васал от края на 14 век", пише авторът на пиесата Владимир Левчев.


"Крали Марко става герой на почти всички балкански народи. Това е много интересно при него, защото той е, така да се каже, наднационален герой. Всички знаем – историческа личност, турски васал, бил е лоялен към османската власт, но същевременно всички балкански народи го превръщат в герой. Това е основната тема на пиесата и на спектакъла – как се случва това. Защото в крайна сметка се оказва, че митът е по-важен от реалността. И това е хубаво, защото човекът има нужда от тази надежда, която ражда тази легенда", сподели по повод премиерата режисьорката Анастасия Събева.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


В представлението участват актьорите Тодор Лазаров (в ролята на Крали Марко), Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Миглена Везирова, Васил Витанов, Дона Вълова, Мартин Пашов, Евгения Явашева, Димитър Пишев, Мартин Емануилов, Ростислав Панков.

Сценографията е дело на Теодор Киряков, художник на костюмите - Елена Нацариду, композитор – Асен Аврамов, хореограф – Александър Манджуков.

Първата среща с публиката в Русе се състоя на 13 септември.

Следващото представление е на 20 септември.

Снимки - ФС на ДТ "Сава Огнянов" - Русе
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00