Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров, адвокат:

Как да защитим децата си от войната на пътя?

Обществото срещу агресията и жестокостта на шофьори, употребили алкохол и наркотици

| Интервю
Анелия Торошанова и адв. Пламен Димитров в студиото на програма "Христо Ботев"
Снимка: БНР

Какво през последните години се случва в нашето общество, сякаш колкото повече говорим за мерки за пътна безопасност. Как да се борим с изключително безотговорните водачи на МПС, които карат дрогирани и пияни. Толкова по-често се случват такива пътнотранспортни произшествия, които завършват с фатален край.

"Каквито и промени да направи Народното събрание, когато един човек вече е свикнал да шофира под въздействието на алкохол или наркотици, няма как да го отвикнем".

Това казва в ефира на "Законът и Темида" адвокат Пламен Димитров – адвокат на майката на загиналата Хариет Стефанович, убита през миналата година от Георги Семерджиев.

Той допълва, че сами можем да направим една превенция и да не допускаме наши познати, които са пияни или дрогирани да управляват автомобили. В момента текат законодателни промени като съответно човекът, който се вози в автомобила може да бъде привлечен като съучастник.

В обществото няма добра ценностна система или нещо се е променило в нашите отношения, за да си позволяваме да водачите на МПС да пият. Според едно изследване повече от 15 000 участници в движението употребяват алкохол. Това означава, че всеки от нас е застрашен в ежедневието си да срещне един такъв шофьор.

Как прокуратурата би се справила с мярката за отнемане и конфискация на МПС в случаите, когато автомобилът не е собственост на водача или е лизингов ?

Адвокат Пламен Димитров коментира, че приетите от депутатите на 4 август 2023 г. нови промени в Наказателния кодекс, според които вече се допуска, а в някои случаи е задължително изземването на автомобил при ПТП, при шофиране под въздействие на алкохол или наркотици, без това да бъде обмислено обстойно. До ден днешен МВР продължава да изземва автомобили въпреки, че те нямат това право. Единствено Съдът след влязла в сила присъда, той може да постанови конфискация на автомобила.

"Вчера главният прокурор е пуснал методически указания в които се посочва, че не е задължително автомобилите на шофьорите хванати да карат след употреба на алкохол или наркотици да се изземват в рамките на разследването", посочва адвокатът.

Точната процедура не е уточнена и има вероятност да завалят поредица от дела срещу МВР за незаконосъобразно действие.

Делото срещу Георги Семерджиев

Георги Семерджиев, единствен обвиняем по делото за тежката катастрофа, която стана на 5 юли 2022 г. на бул. "Черни връх" и коства живота на двете млади момичета Хариет Стефанович и Христина Дилева е на втора инстанция. За 28 септември 2023 г. е насрочено дело в Апелативния съд.

Срещу прегазилия две млади жени в центъра на София, са повдигнати три обвинения.  Едното е за причинената смърт на двете момичета, другото е за шофиране след употреба на наркотици, а третото - за използване на фалшива швейцарска шофьорска книжка.

Адвокат Пламен Димитров се надява, че Апелативният съд ще потвърди 20-годишната присъда на Георги Семерджиев и обезщетенията, които той трябва да плати. Върховният съд също трябва да потвърди присъдата.

Народното събрание прие на първо четене четири законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата. Одобрено бе и в рамките на една година за младите шофьори да важи забраната да управляват автомобил с над 120 конски сили, както и да шофират през нощта в часовете след 22 часа до 6 часа сутринта. 

"Преди  народните представители да приемат закони, трябва да са много добре обмислени, тъй като един закон води до други закони“, казва в заключение адвокатът.

Целият разговор с адвокат Пламен Димитров чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08