Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИМ-София посреща Деня на София – 17 септември

10
РИМ-София
Снимка: Божидар Любенов

По повод 17 септември, празникът на София денят, в който православната църква отдава почит на сестрите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София – в предаването гостува доц. д-р Венета Ханджийска, директор на Регионалния исторически музей в София.

През 1928 година е взето решение за основаване на градски музей по предложение на столичния кмет Владимир Вазов. През 1998 г. с решение на Столичен общински съвет, Музеят за история на София се настанява и започва активна дейност в сградата на Централната минерална баня. Построена по проект на архитектите Петко Момчилов и Фридрих Грюнангер през периода 1905–1910 г., сградата се приема като един от най-значимите архитектурни паметници на столицата. Централна минерална баня е архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение.

За близо десет години – от 1998 г. до 2008 г. - се полагат усилия да се осъществят основните архитектурни и строителни промени, за да се преобразува банята в музей. Съвременната постоянна експозиция се открива на 17 септември 2015 г. и вече 8 години тя се радва на интереса на не само на столичани и на любознателни българи, но и на многобройна чуждестранна публика. Предметите, изложени в осем основни зали, представят периода от VI хил. пр. Хр. до 40-те год. на ХХ в. Музеят разполага и с две допълнителни зали и за временните изложби.

Златната книга на София
Като най-впечатляващите музейни експонати, посетителите определят сватбената каляска на българския цар Фердинанд и неговият личен автомобил "Мерцедес" – един от първите по онова време в София, а също царските символи на властта и тронът на цар Борис III, на който той е седял в Народното събрание, както и Златната книга на София и Витошката златопечатна грамота на цар Иван Шишман от 1378 г. - първо свидетелство за избора на ново име на града - София. Музеят представя и множество ценни археологически предмети, намерени при разкопки на територията и околностите на столицата, както и богата колекция от икони….

Посетителите са привлечени и от филиалите на Регионалния исторически музей - мавзолеят на княз Александър I Батенберг, музеят в базиликата "Света София", Западната порта на Сердика, Триъгълната кула на Сердика и др.

Царските символи на властта - 1928 г.
Оригиналните музейни експонати разказват за различни времена и за хора, живели в древността или в недалечното минало на София. Виждаме образи, като този на глашатая от преди стотина години, когато вестниците не са за всеки, няма радио и телевизия няма, а за социалните медии знаят само хората от бъдещето. Няма ги и вестникарчетата, които продават още "топлата" преса по улиците и кафенета. Но в музея още се чуват подвикванията на бозаджиите и се разнася аромат на прясно изпечен хляб от невидимите вече пекарни, изгубени във времето, заедно с образите на фурнаджиите, на ваксаджията и още много други, които все още понякога си дават среща из музейните зали…

За изминалите 25 години, от разполагането на РИМ-София в сградата на Централната минерална баня, как се развива музеят и как изпълнява своята мисия, като една от символичните институции за нашата столица? За това разговаряхме с доцент д-р Венета Ханджийска, както и за проявите, с които музеят посреща празника на София.

Доц. д-р Венета Ханджийска в студиото на програма „Христо Ботев“

Ето и програмата, която очаква посетителите днес – 17 септември:
• 10.00 - 20.00 ч. - Ех, този цирк – временна изложба
• 10.00 - 20.00 ч. – Детството през Социализма – временна изложба
• 10.00 - 20.00 ч. – София в цветове и щрихи – временна изложба
• 16.00 ч. – Премиера на книгата "Приказка за София" с ателие "Есента в книгоразделител"
• 17.00 ч. – Магическо представление с балони с Марио и Славена пред сградата на музея
• 18.00 ч. – "Животните в цирка" – ателие пред залата за временни изложби на I етаж

АККК Сердика, бул. "Мария Луиза" №2а – 10.00 - 20.00 ч.:
• 10.00 - 18.00 ч. – Демократична мозайка – събитие на Национален младежки форум
• 10.00 - 20.00 ч. Археологическа експозиция "Антична Сердика" – семейни беседи с начален час 10.00 ч.; 12.00 ч.; 18.00 ч.; 19.00 ч. от входа на експозицията (до входа на метростанция Сердика II, от страната на Баня Баши Джамия).
• 15.00 и 17.00 ч. Беседи с въпросник-игра на финала, без ограничения за възраст, до 15 участника.

Триъгълна кула на Сердика, бул. Мария Луиза 16 – 10.00 - 20.00 ч.:
• 10.00 - 16.00 ч. – Стани строител и се потопи се във виртуалния свят на антична Сердика – 3D графична реконструкция с интеракции, чрез използването на очила за виртуална реалност
• 18.00 ч. – Откриване на обновеното експозиционно пространство на обект "Триъгълна кула на Сердика", 3D графична реконструкция с интеракции, чрез използването на очила за виртуална реалност и представяне на късноантична военна екипировка и въоръжение от Сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae"

Повече информация може да се намери на сайта на Регионалния исторически музей в София.
Снимки - Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03
Иван Кюранов

Красотата в изложба на Иван Кюранов

Иван Кюранов излага свои творби в самостоятелната си изложба "Красота".  Тя съчетава различни подходи и смесени техники – от класическите маслени бои върху платно до съвременни, стилизирани технологични постмодерни трактовки в областта на индивидуалните живописни интерпретации и взаимодействия с фотоизображения, използвани като базов материал.  Някои..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Феникс Върбанов и мъртвото течение в голямата човешка авантюра

Българското, китайското и френското се пресичат в житейското и творческо ДНК на художника Феникс Върбанов , роден от легендарната любов на художника Марин Върбанов (Ван Ман) с китайката Сун Куей. Тази вечер в галерия "Аросита" от 18 ч. художникът ще открие изложбата "Мъртво течение". За първите творчески искри, живота между три култури и..

публикувано на 16.05.24 в 12:45